Fillon deklaroval triumf v primárkach, Juppé priznal prehru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Alain Juppé a Francois Fillon
Alain Juppé (vľavo) a víťaz primárok francúzskych konzervatívcov Francois Fillon. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 27. novembra (WebNoviny.sk) – Francúzsky expremiér Francois Fillon deklaroval víťazstvo v nedeľňajšom druhom kole primárok francúzskych konzervatívcov. Jeho súper Alain Juppé priznal porážku a Fillonovi zablahoželal, informovala agentúra AP. Obaja tak reagovali na čiastkové výsledky hlasovania. Po zrátaní hlasov zo zhruba 80 percent volebných miestností viedol Fillon so ziskom približne 67 percent hlasov.

V nedeľňajšom povolebnom príhovore vyzval francúzskych konzervatívcov, aby sa zjednotili v záujme porážky krajnej pravice a socialistov v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať v apríli a máji 2017. Juppé už krátko pred Fillonovým vystúpením priznal porážku a vyhlásil, že v prezidentských voľbách podporí svojho víťazného súpera.

Obaja kandidáti majú podobný konzervatívne ladený program, ale rozdeľuje ich názor na Rusko a riešenie problému migrácie a konfliktu v Sýrii. Favoritom dnešného hlasovania bol práve Francois Fillon, ktorý má o niečo radikálnejšie postoje než Juppé. Ten sa dlhodobo tešil väčšej popularite, čo sa však prekvapivo zmenilo v posledných týždňoch.

Fillon napríklad presadzuje drastické ekonomické reformy v prospech voľného trhu, tvrdšie postoje k prisťahovalectvu a islamu, podporuje hodnoty tradičnej rodiny a zlepšenie vzťahov s Ruskom. V priebehu kampane Juppé Fillona obviňoval z toho, že svojimi vyhláseniami o islame a imigrantoch nadbieha stúpencom krajnej pravice.

Víťaz primárok bude oficiálnym prezidentským kandidátom stredopravej časti politického spektra. Ďalší kandidát vzíde z januárových primárok vládnucej socialistickej strany, ktorú reprezentuje súčasný prezident Francois Hollande. Ten je najmenej obľúbeným prezidentom v modernej francúzskej histórii a až 15. decembra ohlási, či sa bude o usilovať o znovuzvolenie do úradu.

Rozhodnutie kandidovať v prezidentských voľbách ako nezávislý oznámil aj bývalý minister financií Emmanuel Macron, považovaný donedávna za človeka blízkeho Hollandovi. Socialisti sa ho snažia presvedčiť, aby sa prihlásil do straníckych primárok.

Prvé kolo francúzskych prezidentských volieb sa uskutoční v apríli. Prieskumy naznačujú, že najväčšiu šancu na víťazstvo má kandidát konzervatívcov, ktorý sa zrejme v druhom kole – v máji – stretne s líderkou Národného frontu Marine Le Penovou. Sondáže dávajú kandidátovi neobľúbených a nejednotných socialistov len malú šancu prebojovať sa do druhého kola volieb.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alain JuppéEmmanuel MacronFrancois FillonFrançois Hollande