Vládne sily dobyli už približne 40 percent východného Aleppa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vojnou zničené Aleppo
Najnovšia ofenzíva vládnych jednotiek, zameraná na dobytie celého Aleppa, trvá už takmer dva týždne. Foto: archívne, SITA/AP

BEJRÚT 28. novembra (WebNoviny.sk) – Vojaci sýrskeho režimu majú vďaka novej ofenzíve pod kontrolou už takmer polovicu východného Aleppa, ovládaného dosiaľ povstalcami. Informovalo o tom v pondelok ruské ministerstvo obrany, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AP. Sýrske vládne sily kontrolujú už 12 štvrtí, čiže približne 40 percent východného Aleppa.

O Aleppo, najväčšie mesto a bývalú obchodnú metropolu Sýrie, bojujú vládne sily s povstalcami už od leta 2012. Porážka povstalcov v meste by predstavovala zvrat v päťročnom vojnovom konflikte. Sýrska armáda spustila spomínanú novú ofenzívu na Aleppo koncom minulého týždňa s cieľom úplne ho dobyť, pričom mu pomáha náletmi Rusko. Sýrsky vládnuci režim mal pred ofenzívou pod kontrolou západnú časť Aleppa.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok takisto oznámilo, že vyše 100 povstalcov v Aleppe zložilo zbrane a opustilo východné predmestia. Ministerstvo tiež informovalo, že sýrski vládni vojaci vytlačili povstalcov zo štvrte al-Kádisíja, označovanej ako „kľúčová štvrť východného Aleppa“.

Vládna vojenská akcia – podporovaná tisícmi bojovníkov šiitských milícií z Libanonu, Iraku a Iránu, ktorých niekedy kryjú ruské vzdušné sily – zdevastovala viaceré východné štvrte Aleppa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia