Somálčan bodal ľudí na univerzite v Ohiu, polícia ho zabila

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Streľba na univerzite v Ohiu
Neznámy strelec spustil paľbu v areáli jednej z najväčších univerzít v USA. Columbus, 28. november 2016. Foto: SITA/AP

COLUMBUS 28. novembra (WebNoviny.sk) – Študent údajne somálskeho pôvodu, ktorý v pondelok vrazil autom do skupiny chodcov v areáli univerzity v Columbuse v americkom štáte Ohio a po vystúpení z vozidla ich začal bodať mäsiarskym nožom, pričom zranil 11 ľudí, mohol konať z politických pohnútok.

Odkaz na Facebooku namierený proti USA

Podľa televíznych staníc ABC a CNBC, na ktoré sa odvoláva agentúra DPA, zverejnil 18-ročný Abdul Razak Ali Artan krátko pred svojím činom na Facebooku politicky zameraný odkaz namierený proti USA, v ktorom ich vyzval, aby sa prestali miešať do diania v moslimských krajinách. „Amerika! Prestaň konečne s tvojím zasahovaním v iných krajinách, najmä v krajinách ummy,“ napísal v odkaze.

Arabské slovo „umma“ doslova znamená „komunita“ či „národ“. Týmto výrazom sa bežne označujú arabské štáty. V kontexte islamu však termín umma býva používaný na označenie komunity veriacich, teda všetkých moslimov vo svete, vrátane tých, ktorí žijú v diaspórach. V odkaze ďalej stálo: „Nie sme slabí, pamätajte na to… Nenecháme vás na pokoji, kým vy necháte na pokoji moslimské krajiny.“

Útočníka zastrelil jeden z policajtov, ktorí prišli na miesto činu

Facebookový profil s týmto odkazom je medzičasom neprístupný, uviedla televízia ABC. Polícia už krátko po útoku oznámila, že ako jednu z možností preveruje aj teroristické pozadie mladíkovho činu. Podľa vyšetrovateľov bol útočník jedným zo 66 000 študentov Ohio State University. Má pochádzať zo Somálska, čo však úrady zatiaľ oficiálne nepotvrdili.

Útočníka zastrelil jeden z policajtov, ktorí prišli na miesto činu. Zranenia siahajú od bodných cez rezné rany po pomliaždeniny spôsobené nárazom auta. V lete tohto roku univerzitné noviny The Lantern publikovali portrét študenta menom Abdul Razak Ali Artan, ktorý sa sťažoval, že v škole nie je modlitebňa pre moslimov. Či ide o neskoršieho páchatelia zatiaľ nie je potvrdené.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať