Odporca Obamacare má byť Trumpovým ministrom zdravotníctva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tom Price
Tom Price Foto: SITA/AP

WASHINGTON 29. novembra (WebNoviny.sk) – Novozvolený americký prezident Donald Trump chce za nového ministra zdravotníctva vymenovať 62-ročného Toma Pricea, ktorý je kritikom kontroverznej reformy zdravotného poistenia známej ako Obamacare.

Fotografia

Informovali o tom v noci z pondelka na utorok denníky New York Times a Washington Post s odvolaním sa na predstaviteľa Republikánskej strany s tým, že Trump toto svoje rozhodnutie oficiálne oznámi v priebehu utorka.

Price je vyštudovaným ortopedickým chirurgom a šesťnásobným kongresmanom za štát Georgia; podobne ako Trump je ostrým kritikom reformy zdravotníctva odchádzajúceho demokratického prezidenta Baracka Obamu. Počas predvolebnej kampane Trump vyhlásil, že ako hlava štátu zruší dôležité zákony a nahradí ich inými, čo sa týka aj Obamacare. Zákon z roku 2010 meniaci dobrovoľné zdravotné poistenie na povinné označil za katastrofu.

Obrazom: Prezidentské voľby v USA

„Keď 8. novembra vyhráme a zvolíme si republikánsky Kongres, budeme okamžite schopní zrušiť a nahradiť Obamacare. Musíme to urobiť. Požiadam Kongres o zvolanie mimoriadneho zasadnutia. Bude to pre mňa veľká pocta, a tiež pre vás, pre celú krajinu. Obamacare treba nahradiť. A my to urobíme a urobíme to veľmi, veľmi rýchlo. Je to katastrofa,“ vyhlásil Trump začiatkom novembra na predvolebnom mítingu v štáte Pensylvánia.

Po svojom zvolení však čiastočne zmenil rétoriku a v jednom rozhovore povedal, že zvažuje ponechať aspoň časť tejto legislatívy. S nomináciou Pricea už na Twitteri vyslovil súhlas Trumpov poradca Newt Gingrich, podľa ktorého je kongresman tou správnou osobou na presadenie zrušenia Obamacare v zákonodarnom zbore.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Donald TrumpNewt Gingrich