Nemci odhalili islamistu vo svojej spravodajskej službe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tajne
Foto: Shutterstock

BERLÍN 29. novembra (WebNoviny.sk) – Nemecký Spolkový úrad pre ochranu ústavy (BfV) odhalil islamistu vo vlastných radoch. Podľa správ prezradil 51-ročný nemecký občan pri chatovaní na webe pod falošnou identitou chúlostivé informácie. Navyše ponúkol aj ďalšie informácie, ktoré by boli mohli viesť k ohrozeniu spomínaného Informovali o tom v utorok internetové vydanie periodík Die Welt, Der Spiegel, ako aj tlačová agentúra DPA.

Podľa bezpečnostných zdrojov pripravoval odhalený islamista bombový útok na centrálu BfV v Kolíne nad Rýnom, čo podľa Die Welt pri výsluchu priznal s tým, že by to bolo v súlade s Alahovým učením. Hovorca BfV pre Die Welt uviedol, že konkrétne ohrozenie pre pracovníkov vnútroštátnej spravodajskej služby nejestvuje a ani nejestvovalo. Islamista zrejme totiž ešte nezačal s konkrétnou prípravou útoku. Zatiaľ nevedno, či sa už snažil zaobstarať si trhavinu.

Odhalený bol riadnym pracovníkom spravodajskej služby, nie iba jej informátorom alebo príležitostným spolupracovníkom. Zamestnali ho iba nedávno a počas výcviku i nasadenia sa správal nenápadne. Úrad zatiaľ neprezradil, kde odhaleného nasadil. Podľa informácií Die Welt však muž viedol akýsi dvojaký život, tak sa napríklad na webovom chate rozprával o možnom atentáte na kolínske sídlo služby s viacerými moslimami alebo osobami vydávajúcimi sa za moslimov. Najmenej jeden z týchto ľudí však podľa všetkého pracoval ako informátor pre BfV.

Na odhaleného vydali medzičasom zatykač a podľa Die Welt je vo väzbe. Vyšetrovanie prípadu sa však prakticky iba začalo. BfV potvrdil, že príslušná prokuratúra, podľa informácií magazínu Der Spiegel prokuratúra z Düsseldorfu, sa už ujala prípadu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia