Poľsko zasiahlo silné zemetrasenie, zomrelo osem baníkov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Banské nešťastie na severe Ruska si vyžiadalo 36 obetí
Foto: SITA/AP

VARŠAVA 30. novembra (WebNoviny.sk) – Osem obetí si vyžiadalo napokon banské nešťastie, ku ktorému došlo v utorok večer v medenej bani Rudna v poľskom Dolnom Sliezsku. Mŕtve telá troch nezvestných baníkov našli v stredu večer v lokalite, v ktorej ich predpokladali, blízko seba.

Informoval o tom riaditeľ zariadenia Pawel Markowski, podľa slov ktorého záchranári robili všetko, čo bolo v ich silách, ale životy uväznených v podzemí sa im nepodarilo zachrániť. Správu priniesla spravodajská televízia TVN24, ako aj tlačové agentúry PAP a DPA.

Zával, ku ktorému došlo v utorok večer, bol na základe doteraz známych informácií dôsledkom zemetrasenia s magnitúdou 3,4. Zemetrasenie nastalo krátko po 21.00 h a jeho epicentrum bolo podľa poľských médií v hĺbke iba 1100 metrov pod povrchom zeme. V čase závalu pracovalo pod zemou 30 baníkov, pričom väčšine sa podarilo dostať do bezpečia. Asi 20 z nich utrpelo ľahké alebo stredne ťažké zranenia, nikto z nich však nie je v ohrození života.

Zo Švédska kondoloval už skôr rodinám zosnulých baníkov poľský prezident Andrzej Duda, ktorý tam novinárom-krajanom povedal, že tak on osobne, ako aj vláda urobia maximum pre starostlivosť o rodinných príslušníkov zosnulých baníkov.

Premiérka Beata Szydlová navštívila miesto nešťastia, kde ešte vyjadrila nádej v záchranu aspoň časti zasypaných.

Pamiatku zosnulých baníkov si vo Varšave uctili minútou ticha poslanci poľského Sejmu. Na objasnenie príčin zriadil Vyšší banský úrad špeciálnu komisiu, vyšetrovania prípadu sa ujala Obvodná prokuratúra v Lubine.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrzej DudaBeata Szydlová