Ukrajinská armáda cvičí pri Kryme, Rusko tam vyslalo lode

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Cvičenie ukrajinskej armády
Najnovší krok Ukrajiny rozhneval Moskvu. Foto: ilustračné, SITA/AP

KYJEV/MOSKVA 1. decembra (WebNoviny.sk) – Ukrajinská armáda vo štvrtok v blízkosti hraníc Ukrajiny s Krymským polostrovom začala vojenské cvičenie s raketovými streľbami. Rusko na tento krok reagovalo vyslaním vojnových lodí k západnému pobrežiu polostrova, informovala agentúra Reuters.

Náčelník tlačového centra ukrajinského vojenského okruhu Juh Volodymyr Kryžanivskyj uviedol, že cvičné streľby idú podľa plánu a sú v súlade s normami medzinárodného práva, ktoré sa pri nich striktne dodržiavajú. Dodal, že cvičné streľby prebiehajú vo vzdialenosti najmenej 30 kilometrov od vzdušného priestoru Krymu. Rusko však cvičné raketové streľby označuje za provokáciu, konštatuje agentúra RIA Novosti.

Podľa Kryžanivského sa počas tohto na dva dni naplánovaného cvičenia robia kontrolné skúšky protilietadlových riadených striel stredného doletu S-300. Cieľom cvičenia je nadobudnúť skúsenosti pri používaní týchto zbrojných systémov, preveriť kvalitu rakiet, ktoré prešli opravami, a prehĺbiť praktické návykov obslužného personálu – príslušníkov raketových jednotiek ukrajinskej armády.

Hovorca síce uviedol, že Moskva zatiaľ na cvičenia nereagovala, ale podľa RIA Novosti vojnové lode Čiernomorskej flotily zaujali pozície pri západnom pobreží Krymského polostrova, aby tak v reakcii na neďaleko prebiehajúce cvičné streľby posilnili protivzdušnú obranu Krymu. Agentúra Reuters napísala, že tento najnovší krok Ukrajiny rozhneval Moskvu, ktorá uviedla do pohotovosti svoju protivzdušnú obrany a vyslovila nádej, že ukrajinské cvičenie nenaruší medzinárodnú leteckú dopravu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia