Thajsko má nového kráľa, na trón zasadol Ráma X.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Thajsko má nového kráľa, na trón zasadol Ráma X.
Mahá Vatčirálongkón bude vládnuť ako Ráma X. Nový kráľ má 64 rokov. Foto: SITA/AP

BANGKOK 1. decembra (WebNoviny.sk) – Thajský korunný princ Mahá Vatčirálongkón sa vo štvrtok oficiálne ujal trónu ako kráľ Ráma X. po svojom zosnulom a veľmi uctievanom otcovi, ktorý vládol krajine 70 rokov. Informovali o tom všetky televízne stanice v krajine. Kráľ prijal vo Veľkom paláci v Bangkoku na audiencii najvyšších ústavných činiteľov a regenta, informovala tlačová agentúra DPA.

Vatčirálongkón je desiatym kráľom v 234-ročnej dynastii Chakri, ktorá sa začala kráľom Ramom I. v roku 1782. Jeho otec Pchúmipchón Adundét zomrel 13. októbra vo veku 88 rokov. Bol najdlhšie vládnucim monarchom sveta. V Thajsku – krajine zažívajúcej na politickej scéne časté turbulencie – panoval 70 rokov a pôsobil ako zjednocujúca vnútroštátna sila.

Vatičirálongkóna, svoje druhé dieťa a jediného syna, vymenoval za svojho následníka v roku 1972. Nový kráľ má 64 rokov. Thajsko má v súčasnosti vojenskú vládu, ktorá je dôsledkom vojenského prevratu z mája 2014. Vládnuci vojenský režim prisľúbil, že v roku 2017 sa uskutočnia všeobecné voľby.

Niektoré rozhodnutia vojenskej vlády však naďalej vzbudzujú obavy: podľa novej ústavy totiž o novom premiérovi bude hlasovať juntou vymenovaný Senát.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia