Trump si vybral kandidáta na post ministra obrany

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump
Republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 2. decembra (WebNoviny.sk) – Novozvolený americký prezident Donald Trump si vybral vyslúženého generála námornej pechoty Jamesa Mattisa za kandidáta na nového ministra obrany USA. Podľa zdrojov oboznámených s procesom odovzdávania moci sa oficiálne potvrdenie tejto voľby očakáva začiatkom budúceho týždňa.

Mattis sa tak pripojil k Trumpovmu tímu národnej bezpečnosti, v ktorom už figurujú generál vo výslužbe Michael Flynn ako poradca pre otázky národnej bezpečnosti a republikánsky kongresman Mike Pompeo ako nový šéf Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Ani v jednom prípade však nie je jasné, či kandidáti ponuky prijali.

Fotografia

Mattis bude na nomináciu potrebovať súhlas Kongresu; zákon z roku 1947 totiž vyžaduje sedemročný odstup na prevzatie najvyššej rezortnej funkcie bývalým príslušníkom armády, a Mattis odišiel do výslužby v roku 2013. Hovorca Trumpovho tímu Jason Miller na sociálnej sieti Twitter poprel, že došlo k Mattisovej voľbe.

Tento 66-ročný štvorhviezdičkový generál si získal renomé po bitke o irackú Fallúdžu v roku 2004, jednu z najkrvavejších v celom konflikte, píše stanica CNN. Velil pri invázii do Afganistanu v roku 2001, do Iraku v roku 2003, začiatkom 90. rokov sa ako veliteľ zúčastnil vojny v Perzskom zálive. Pôsobil aj v štruktúrach Severoatlantickej aliancie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TrumpJames MattisMichael FlynnMike Pompeo