Taliansky premiér Matteo Renzi odstupuje z funkcie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Matteo Renzi
Matteo Renzi Foto: SITA/AP

RÍM 5. decembra (WebNoviny.sk) – Taliansky premiér Matteo Renzi (41), ktorý po porážke v nedeľňajšom referende o ústavných zmenách ponúkol v pondelok večer prezidentovi Sergiovi Mattarellovi v Ríme demisiu, by oficiálne mohol rezignovať počas nadchádzajúceho víkendu. Najvyšší taliansky predstaviteľ požiadal totiž predsedu vlády, aby zostal vo funkcii až do prijatia zákona o štátnom rozpočte pre rok 2017, čo by Senát podľa znalcov pomerov mohol stihnúť v priebehu asi troch dní.

Očakáva sa, že Mattarella uprednostní vládu odborníkov

Odstupujúci premiér pred návštevou v prezidentskom paláci viedol ostatné rokovanie svojho kabinetu, na ktorom poďakoval ministrom za spoluprácu v priebehu 1006 dní vo funkcii. „Bolo to tisíc ťažkých, ale pekných dní. Vďaka všetkým! Nech žije Taliansko!,“ napísal Renzi na margo svojho takmer trojročného pôsobenia na čele vlády na jednej zo sociálnych sietí.

Zatiaľ nevedno, či neúspech v plebiscite o ústavnej reforme, od ktorej Renzi očakával oklieštenie byrokracie a zvýšenie konkurencieschopnosti krajiny, prinesie i jeho odstúpenie z čela Demokratickej strany. Vedenie tohto subjektu bude rokovať v stredu.

Znalci pomerov v Ríme očakávajú, že prezident Mattarella uprednostní po Renziho rezignácii prechodnú vládu odborníkov, ktorá by Taliansko mala viesť až do riadnych parlamentných volieb v priebehu jari 2018. Favoritom na post premiéra je podľa správ z talianskej metropoly minister hospodárstva a financií Pier Carlo Padoan.

Za nepravdepodobné považujú analytici vypísanie predčasných parlamentných volieb v súlade s požiadavkami opozície, pretože by si to vyžadovalo aj zmenu volebného zákona.

Hnutie piatich hviezd je pripravené prevziať moc

Renzi priznal svoju porážku po zverejnení exit pollov, v ktorých záporné hlasy prevažovali na kladnými v pomere približne 60:40. Podľa konečných výsledkov Taliani odmietli reformu ústavy v pomere hlasov 59,11 ku 40,89 percenta, informoval denník Guardian. Na hlasovaní sa zúčastnilo 65,47 percenta voličov, čo je na talianske pomery mimoriadne vysoká účasť. Odporcovia reformy zvíťazili omnoho väčším pomerom hlasov, než to predpovedali predvolebné prieskumy.

Talianske populistické a euroskeptické Hnutie piatich hviezd (M5S) v reakcii na Renziho rozhodnutie vyzvalo na okamžité usporiadanie predčasných parlamentných volieb a vyjadrilo pripravenosť prevziať moc v krajine. „Demokracia zvíťazila,“ napísal na svojom blogu zakladateľ M5S, komik Beppe Grillo, čím komentoval výsledky plebiscitu. Jeho hnutie počas kampane tvrdo agitovalo za odmietnutie reformy.

Grillo súčasne vyzval na bezodkladné vypísanie predčasných volieb. Hnutie piatich hviezd podľa neho začne ihneď zostavovať svoj vládny tím a politickú platformu, s ktorou sa bude vo voľbách uchádzať o hlasy voličov.

V prípadných predčasných voľbách by Hnutie piatich hviezd muselo súperiť o hlasy voličov s Renziho Demokratickou stranou, vďaka novozavedenému dvojkolovému volebného systému by však zrejme zvíťazilo. Mainstreamové strany v tejto súvislosti zvažujú opätovnú zmenu volebného zákona.

Perspektíva volebného víťazstva M5S vyvoláva obavy finančných trhov, keďže toto protisystémové hnutie presadzuje referendum o to, či Taliansko naďalej zostane členskou krajinou eurozóny. Grillovi hnutie nateraz odmieta akékoľvek spojenectvo s niektorou zo zavedených strán, čo by mu mohlo skomplikovať snahy o vytvorenie vlády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Beppe GrilloMatteo RenziPier Carlo Padoan