Sýrske sily ovládajú už dve tretiny východného Aleppa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýrske sily ovládajú už dve tretiny východného Aleppa
Sýrske vládne jednotky vo východnom Aleppe. Foto: ilustračné, SITA/AP

BEJRÚT 5. decembra (WebNoviny.sk) – Sýrske vládne jednotky a ich spojenci pokračujú v prenikaní do povstalcami ovládaných štvrtí vo východnej časti severosýrskeho mesta Aleppo. V noci na pondelok dostali pod kontrolu ďalšiu štvrť, informovalo dnes Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Riaditeľ SOHR Rámí Abdal Rahmán uviedol, že vládne sily teraz ovládajú dve tretiny východnej časti Aleppa.

Podľa SOHR sa sýrska armáda teraz pokúša zmocniť štvrte aš-Šaár, pričom do bojov nasadila ťažké delostrelectvo a vojenské letectvo. Táto – kedysi prominentná – štvrť je od začiatku vládnej ofenzívy prakticky denne terčom náletov a momentálne je obkľúčená vládnymi silami. Podľa miestnych aktivistov zostávajúci obyvatelia štvrte ušli do iných častí Aleppa ovládaných ešte stále protivládnymi povstalcami.

Vládne sily dosiahli významné úspechy

Za posledných desať dní sa vládnym silám na východe Aleppa podarilo dosiahnuť významné úspechy pri útokoch na oblasti ovládané povstalcami, ktorí sú oslabení piatimi mesiacmi blokády a rokmi ostreľovania a náletov zo strany vládnych síl. Sýrska vládna armáda za podpory spojencov, vrátane irackých vojakov a príslušníkov libanonského hnutia Hizballáh, má po posledných územných ziskoch v Aleppe veľmi blízko k tomu, aby úplne ovládla toto druhé najväčšie mesto Sýrie.

Podľa vládnej agentúry SANA nad povstaleckými štvrťami prelietavajú vládne vrtuľníky a zhadzujú letáky s výzvou, aby povstalci zložili zbrane. Podľa bilancie SOHR si boje o východ Aleppa za posledných 20 dní vyžiadali životy najmenej 311 civilistov, z toho 42 detí. Zo svojich domovov ušlo od 50.000 do 250.000 ľudí, tvrdí SOHR. Zo štvrtí ovládaných vládnymi jednotkami má SOHR informácie o 70 obetiach, ktoré prišli o život pri ostreľovaní povstaleckými oddielmi.

BR OSN bude hlasovať o humanitárnom prímerí

Ako informovala televízia France24, v situácii, keď je východ Aleppa vystavený sústredenému ostreľovaniu a náletom a niet tam prakticky žiadnych zásob potravín, bude v pondelok Bezpečnostná rada OSN hlasovať o návrhu rezolúcie na vyhlásenie najmenej sedemdňového humanitárneho prímeria. Predkladateľmi návrhu rezolúcie sú Egypt, Nový Zéland a Španielsko, ktoré o ňom vyjednávali s Ruskom. Napriek ústupkom, ktoré predkladatelia urobili, nie je isté, či Rusko rezolúciu podporí.

Dobytie povstalcami ovládaných oblastí v Aleppe vládnymi silami by bolo pre režim prezidenta Bašára Asada najvýznamnejším víťazstvom od začiatku ozbrojeného konfliktu. Ten si vyžiadal už vyše 300.000 obetí na životoch a prinútil polovicu sýrskeho obyvateľstva, aby pred bojmi ušla zo svojich domovov a presídlila sa buď v rámci Sýrie, alebo do zahraničia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát