Príbuzní obetí z lietadla duchov žiadajú ďalšie pátranie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lietadlo duchov
Hľadanie trosiek strateného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines pokračuje. Foto: SITA/AP

ANTANANARIVO 5. decembra (WebNoviny.sk) – Príbuzní cestujúcich z paluby lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, let MH370, ktoré v marci 2014 zmizlo nad Indickým oceánom, obvinili v pondelok malajzijskú vládu z nedbalého prístupu k pátraniu po nezvestnom stroji. Sedem členov výboru zastupujúceho príbuzných pasažierov zmiznutého lietadla vycestovalo na Madagaskar, aby si vynútilo začatie pátracích prác na pobreží tohto ostrova.

Príbuzní obetí koncom novembra vyhlásili, že ak úrady nezačnú konať, začnú v decembri pri pobreží Madagaskaru pátrať sami. K tomuto rozhodnutiu dospeli po tom, ako nezávislý vyšetrovateľ Blaine Gibson ukázal 21. novembra trosky, ktoré našiel na madagaskarskom pobreží – podľa neho pochádzajú zo zmiznutého lietadla.

Obrazom: Lietadlo zmizlo bez stopy

„Už približne šesť mesiacov ich žiadame, aby zorganizovali pátranie, ale nijakú odpoveď, prečo sa tak nestalo, sme nedostali,“ uviedla členka združenia, ktorej matka bola na palube zmiznutého lietadla. „Pátranie sa sústredilo na oblasť na dne Indického oceánu; pátranie prebieha veľmi hlboko v oblasti, kde sa lietadlo pravdepodobne nenachádza,“ uviedol francúzsky člen výboru, ktorý mal na palube boeingu manželku a dve deti.

„Čím viac trosiek sa nájde, tým ľahšie bude nájsť oblasť, kde sa lietadlo zrútilo. Keď sa nájde miesto dopadu lietadla, nájde sa aj jeho zvyšok,“ dodal.

Boeing 777 leteckej spoločnosti Malaysia Airlines s 239 osobami na palube sa stratil z radarov 8. marca 2014 na trase z malajzijskej metropoly Kuala Lumpur do čínskeho Pekingu. Osud letu MH370 stále patrí medzi najväčšie záhady v dejinách civilného letectva. Predpokladá sa, že lietadlo sa po vyčerpaní paliva zrútilo do odľahlej oblasti na juhu Indického oceánu, ďaleko od západného pobrežia Austrálie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Malaysia Airlines