Čoraz viac ľudí schvaľuje mučenie vojnových zajatcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mučenie
Foto: ilustračné, Thinkstock

ŽENEVA 10. decembra (Webnoviny.sk) – Čoraz viac ľudí na celom svete považuje mučenie vojnových zajatcov a útoky na civilistov za bežnú súčasť vedenia vojny. Vyplýva to zo štúdie Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) vykonanej na vzorke 17.000 respondentov.

Napriek tomu, že medzinárodné právne normy mučenie zajatcov nepriateľa zakazujú, celkovo až 36 percent respondentov je presvedčených, že ide o prijateľný spôsob získavania užitočných informácií. V podobnom prieskume uskutočnenom v roku 1999 pokladalo mučenie za prijateľné len 28 percent opýtaných.

„Sú to znepokojujúce trendy. Pravidlá vedenia vojny stanovujú isté hranice. Vojny bez hraníc sú vojnami bez konca,“ uviedol v pondelok predseda MVČK Peter Maurer.

Najnovší prieskum MVČK sa uskutočnil v desiatich krajinách, kde prebiehajú ozbrojené konflikty, ako aj v piatich štátoch, ktoré sú stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN, teda v Británii, Číne, Francúzsku, Rusku a v USA, ako aj vo Švajčiarsku.

Najväčšiu podporu (70 percent) má mučenie vojnových zajatcov v Nigérii, po ktorej nasledujú Izrael (50 percent) a Spojené štáty (46 percent). O tom, že útoky na civilistov sú jednoducho súčasťou vedenia vojny, je presvedčených 34 percent opýtaných, čo je o štyri percentuálne body viac ako v roku 1999.

Podľa MVČK naopak klesla dôvera v Ženevské konvencie, ktoré praktiky ako mučenie zakazujú. Zatiaľ čo na prelome storočí bola polovica opýtaných presvedčená, že takéto pravidlá zabraňujú tomu, aby vojny boli ešte horšími, v súčasnosti si to myslí len 38 percent respondentov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia