Zatkli šéfa aeroliniek, ktorým padlo lietadlo s futbalistami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Chapecoense
Kolumbijské úrady oficiálne informovali o znížení počtu obetí z pôvodných 75 na 71 s tým, že štyria pasažieri na palubu lietadla napokon pred jeho štartom nenastúpili. Foto: SITA/AP

La Paz 7. decembra (WebNoviny.sk) – Bolívijské úrady zatkli riaditeľa a troch zamestnancov leteckej charterovej spoločnosti LaMia, ktorej jediné prevádzkyschopné lietadlo havarovalo minulý týždeň v Kolumbii, pričom zahynulo 71 zo 77 osôb na palube.

Podozriví sú z trestného činuz nedbalosti

Väčšinu obetí tvorili členovia brazílskeho futbalového klubu Chapecoense. Podľa prokuratúry čaká generálneho riaditeľa spoločnosti LaMia Gustava Vargasa a trojicu zamestnancov vypočúvanie ohľadom údajného trestného činu z nedbalosti. Vypočúvanie môže eventuálne skončiť ich obvinením zo zabitia. Úrady v utorok vykonali prehliadku úradov LaMie v meste Santa Cruz de la Sierra na severe Bolívie.

Vyšetrovatelia sa zameriavajú na samotnú spoločnosť vrátane jej štruktúry, prevádzkovania a licencie, ako aj na tragický let 2933, ktorý 28. novembra smeroval zo Santa Cruz de la Sierra do Medellínu v Kolumbii, keď mu došlo palivo a stroj sa zrútil v hornatej oblasti neďaleko od medellínskeho medzinárodného letiska. Otázky týkajúce sa licencie LaMie vyvstali najmä v súvislosti s faktom, že Vargasov syn bol v minulosti riaditeľom bolívijského úradu, ktorý udeľuje licencie leteckým spoločnostiam.

Pilot prekračoval limity lietadla

Vyšetrovanie sa dosiaľ zameriavalo na pilota Miguela Quirogu, spolumajiteľa LaMie, ktorý zahynul pri incidente, a jeho letový plán.Ten prekračoval limity lietadla, pričom vynechal i zastávku na dotankovanie paliva. Maximálny letový čas inkriminovaného lietadla Aerospace 146 britskej výroby bol totiž štyri hodiny a 22 minút, teda rovnaký čas, za aký let 2933 prekonal vzdialenosť medzi Santa Cruz de la Sierra a Medellínom, vyplýva z predbežných zistení.

Spoločnosť LaMia už aj v minulosti šetrila na palive. To isté lietadlo viezlo 11. novembra na svojej palube argentínsky futbalový tím vrátane superhviezdy Lionela Messiho – charterový let vtedy trval štyri hodiny a štyri minúty bez zastávky na dotankovanie, informovali brazílske noviny Folha de Sao Paulo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia