Turecko nemá v úmysle stiahnuť žiadosť o členstvo v EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Turecko
Foto: SITA/AP

ANKARA 7. decembra (WebNoviny.sk) – Turecko nemá v úmysle stiahnuť žiadosť o členstvo v EÚ, ale Brusel si musí uvedomiť, že nie je možné, aby dosiahol svoju bezpečnosť bez Ankary. V interview pre ruskú agentúru RIA Novosti to v Moskve uviedol turecký premiér Binali Yildirim.

Yildirim v rozhovore zverejnenom v pondelok spresnil, že Turecko neuvažuje ani neuvažovalo o stiahnutí žiadosti o členstvo v EÚ. Upozornil však, že Únia sa musí „dobre zamyslieť“ nad krokmi, ktoré podniká – „nie kvôli nám (Turecku), ale v záujme vlastnej budúcnosti“. „A budúcnosť a bezpečnosť Európskej únie bez Turecka nie sú možné,“ zdôraznil. Podčiarkol tiež, že Rusko a Turecko majú s EÚ väzby v mnohých oblastiach.

„Preto, keď (v EÚ) prijímajú rozhodnutia, mali by sa veľmi dobre zamyslieť, k akým výsledkom môžu tieto rozhodnutia viesť,“ uviedol Yildirim. Vzťahy medzi Tureckom a EÚ sa vyostrili po tom, ako Európsky parlament rezolúciou z 24. novembra vyzval Európsku komisiu, aby zmrazila dlhoročné prístupové rokovania s Tureckom. Podnetom pre toto rozhodnutie boli obavy európskych politikov v súvislosti so stavom dodržiavania ľudských práv v Turecku.

V Turecku sa totiž v júli odohral neúspešný pokus o štátny prevrat, po ktorom vláda vyhlásila výnimočný stav. Táto situácia trvá dodnes a umožňuje armáde a úradom aplikovať rozšírené donucovacie právomoci. Vo vyšetrovacej väzbe sa tak ocitlo približne 37.000 ľudí vrátane novinárov, intelektuálov, politikov a príslušníkov armády.

Asociačná dohoda medzi Tureckom a EÚ (EHS) bola podpísaná v roku 1963 a colná únia nadobudla platnosť v roku 1995. Prístupové rokovania sa začali v roku 2005, pričom však boli často prerušované kvôli sporom. Momentálne je otvorených 16 z 35 kapitol prístupového procesu. V marci tohto roku lídri členských krajín EÚ súhlasili s aktivizáciou prístupových rokovaní výmenou za ochotu Turecka pomôcť zastaviť prílev migrantov do EÚ cez turecké územie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Recep Tayyip Erdogan