Pápež: Pred našimi očami sa odohráva tretia svetová vojna

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pápež František I.
Pápež na úvod stretnutia takmer 300 biskupov z celého sveta uviedol, že manželstvo je jedinečným zväzkom muža a ženy, avšak zároveň zdôraznil význam tolerancie. Foto: SITA/AP

VATIKÁN 7. decembra (WebNoviny.sk) – Súčasnej Európe chýbajú politici s víziou, uviedol pápež František v exkluzívnom rozhovore pre belgický katolícky týždenník Tertio, pričom vyzdvihol politikov povojnovej generácie, ktorí položili základy EÚ.

Politici ako Francúz Robert Schuman, Talian Alcide De Gasperi či Nemec Konrad Adenauer podľa Františka pracovali pre európsku jednotu, ktorá mala zabrániť zopakovaniu vojny. Po týchto politikoch však „v súčasnosti nemáme lídrov“, upozornil pápež, podľa ktorého Európa „potrebuje lídrov, lídrov s víziou“.

Pápežove slová pre týždenník Tertio, ktoré dnes zverejnila tlačová služba Vatikánu, sa objavili v čase, keď Európa zaznamenáva rastúcu podporu antisystémových politických strán, zažíva slabý hospodársky rast a čelí vnútornému štiepeniu vyvolanému spormi o tom, ako sa vyrovnať s rekordným prílevom migrantov a utečencov do členských štátov.

František, ktorý sa narodil v Argentíne v rodine talianskych prisťahovalcov, je prvým neeurópskym pápežom za posledných 13 storočí. Počas svojho pontifikátu často vyzýva Európu, aby sa prestala naháňať za hmotnými statkami, postarala sa o migrantov a zmiernila nezamestnanosť mladých ľudí.

V interview pre Tertio pápež zopakoval svoje obavy, že pred našimi očami sa odohráva tretia svetová vojna rozložená na niekoľko častí, pričom sa zmienil o ozbrojených konfliktoch na Ukrajine, Blízkom východe, Afrike a Jemene.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pápež František