Izraelčania nechcú plné občianske práva pre Palestínčanov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Palestina
Izraelské bezpečnostné sily sa pripravujú na rozvášnených Palestínčanov. Foto: SITA/AP Majdi Mohammed

TEL AVIV 8. decembra (WebNoviny.sk) – Takmer polovica izraelských Židov nie je za to, aby Palestínčania dostali plné občianske práva, ak by Izrael anektoval palestínske samosprávne územia. Vyplýva to z výsledkov nového prieskumu, ktorý uskutočnil Izraelský inštitút pre demokraciu (IDI).

Spomedzi opýtaných plných 48 percent nesúhlasí s vyjadrením: „Ak by bol zriadený jeden štát pod izraelskou správou, Palestínčania by mali dostať plné a rovnaké občianske práva.“ Súhlas s výrokom vyslovilo necelých 42 percent respondentov. „Významná menšina židovskej verejnosti podporuje stav, ktorý medzinárodné spoločenstvo považuje za apartheid,“ komentovali výsledky samotní autori prieskumu.

S udelením plných občianskych práv Palestínčanom naopak súhlasilo 71 percent arabských respondentov, zatiaľ čo 23 percent bolo proti. V rámci telefonického prieskumu bolo oslovených 500 Židov a 100 Arabov.

V izraelskom parlamente bolo na programe prvé čítanie návrhu zákona, ktorý legalizuje izraelské osady na Západnom brehu. Pravicový minister školstva Naftali Bennett tento týždeň privítal návrh zákona ako historický posun od snahy o riešenie v podobe vzniku dvoch štátov k snahe získať zvrchovanosť nad celým územím.

Izrael dobyl Západný breh od Jordánska, pásmo Gazy od Egypta a Golanské výšiny od Sýrie v šesťdňovej vojne v roku 1967. Medzinárodné spoločenstvo budovanie židovských osád na palestínskych územiach odsudzuje a považuje ich za hlavnú prekážku mieru na Blízkom východe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať