Taliansky premiér podal demisiu, ostáva lídrom demokratov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Matteo Renzi
Taliansky premiér Renzi odstúpil z funkcie po neúspešnom referende. Foto: SITA/AP

RÍM 7. decembra (WebNoviny.sk) – Neúspech v plebiscite o reforme ústavy pripravil síce talianskeho premiéra Mattea Renziho o post premiéra, nie však o líderskú pozíciu v jeho Demokratickej strane (PD).

Rozhodlo sa o tom na rokovaní celoštátneho vedenia doteraz vládnucej strany. Expremiér po skončení rokovania uviedol, že jeho demokrati budú pri zostavovaní novej vlády podporovať prezidenta Sergia Mattarellu. Renzi by tak mohol ísť do nasledujúcich volieb opäť ako líder Demokratickej strany.

Renzi podal v stredu večer v Ríme demisiu do rúk prezidenta Sergia Mattarellu. Reagoval tak na výsledok nedeľňajšieho referenda, v ktorom voliči odmietli ním navrhovanú reformu ústavy. Prezident Mattarella, ktorý začne už vo štvrtok o 18.00 h konzultácie s predstaviteľmi politických strán o zostavení novej vlády, Renziho požiadal, aby zostal vo funkcii až do nástupu nového kabinetu.

Zatiaľ nie je jasné, či Renziho kabinet nahradí vláda odborníkov, prípadne technokratický kabinet alebo dôjde k vypísaniu predčasných parlamentných volieb. Tie by sa eventuálne mohli konať už vo februári, respektíve na jar budúceho roku.

Okruh prípadných adeptov na post premiéra prechodnej vlády, ktorá by krajinu priviedla k riadnym voľbám v roku 2018, sa medzičasom rozšíril. Za favorita je naďalej považovaný doterajší minister hospodárstva a financií, nestraník Pier Carlo Padoan, spomínajú sa však aj mená predsedu Senátu a niekdajšieho bojovníka proti mafii Pietra Grassa, ministra kultúry Daria Franceschiniho a ministra dopravy Graziana Delria.

Renzi chcel pôvodne odstúpiť už bezprostredne po nedeľňajšom referende. Prezident ho však požiadal, aby tak urobil až po prijatí zákona o štátnom rozpočte pre rok 2017 v Senáte, čo sa napokon stalo v stredu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Matteo RenziPier Carlo Padoan