Juhokórejský parlament zosadil prezidentku Pak Kun-hje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Juhokórejský parlament zosadil prezidentku Kun hje
Prezidentka Pak Kun-hje je obviňovaná z toho, že umožnila svojej dôverníčke Čche Son-sil, ktorá nie je členkou vlády, neoprávnene zasahovať do oficiálnych záležitostí krajiny. Foto: SITA/AP

SOUL 9. decembra (WebNoviny.sk) – Juhokórejský parlament v piatok oficiálne súhlasil s tým, aby bola zbavená funkcie prezidentka Pak Kun-hje, ktorá podľa kritikov zneužila svoje postavenie. Za tzv. impeachment hlasovalo 234 poslancov 300-členného Národného zhromaždenia. Odporcovia prezidentky museli pre takýto krok získať minimálne 200 zákonodarcov.

Prezidentka bola rozhodnutím poslancov dočasne zbavená funkcie a jej právomoci okamžite preberá premiér Hwang Kjo-an. Teraz je na rade Ústavný súd, ktorý do 180 dní posúdi legitimitu tohto kroku a rozhodne, či dá súhlas na definitívne odvolanie prezidentky.

Premiér bude vykonávať prezidentské právomoci až do vynesenia verdiktu Ústavného súdu. Ak Ústavný súd odvolanie prezidentky potvrdí, musia sa zo zákona uskutočniť do 60 dní prezidentské voľby. Riadne prezidentské voľby by mali byť v decembri 2017. V parlamente má prevahu opozícia, ktorá dokázala získať aj dostatočný počet hlasov z radov vládnucej strany Senuri, aby bol návrh na impeachment úspešný.

Vymoženosti prezidentke ostanú

Prezidentka bola zbavená moci, ale nie vymožeností, ktoré s funkciou hlavy štátu súvisia. Zostáva naďalej bývať v prezidentskom Modrom paláci, môže využívať prezidentské auto i lietadlo, bude naďalej poberať prezidentský plat a mať nepretržitú osobnú ochranu. Dokonca jej zostal aj titul prezidentky. Keďže oficiálne nebude mať čo robiť, je neisté, čím sa bude zaoberať počas šesťmesačného obdobia, ktoré má Ústavný súd na rozhodnutie.

Samotná Pak Kun-hje potvrdila, že rozhodnutie parlamentu ohľadne procesu zbavenia funkcie bude akceptovať. Za jej odstúpenie demonštrovali v posledných týždňoch státisíce Juhokórejčanov doma aj v cudzine.

Prezidentka je obviňovaná z toho, že umožnila svojej dôverníčke Čche Son-sil, ktorá nie je členkou vlády, neoprávnene zasahovať do oficiálnych záležitostí krajiny. Čche je navyše podozrivá z toho, že svoju dlhoročnú známosť s prezidentkou využila na získavanie darov.

Parlament odvolal prezidenta aj v roku 2004

V roku 2004, keď parlament odvolal z funkcie prezidenta Ro Mu-hjona, strávil podľa juhokórejských médií svoj čas v prezidentskom paláci čítaním kníh a novín a horskou turistikou v sprievode novinárov.

Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga reagoval na vývoj v Južnej Kórei vyjadrením, že sa politika Japonska voči Južnej Kórei nezmení. Zdôraznil, že Južná Kórea je najvýznamnejším susedom Japonska, s ktorým má spoločný strategický vzťah, predovšetkým pokiaľ ide o Severnú Kóreu.

Juhokórejské ministerstvo obrany dnes nariadilo zvýšenú vojenskú pohotovosť pre prípad, že by Severná Kórea využila impeachment prezidentky a prišla s nejakou provokáciou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pak Kun-Hje