V Nemecku odhalili plány mladistvých na teroristický útok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nemecká polícia
Foto: ilustračné, SITA/AP

MNÍCHOV 9. decembra (WebNoviny.sk) – Nemeckej polícii sa podarilo prekaziť islamistický teroristický útok na verejný objekt v dolnofranskom okrese Aschaffenburg v spolkovej krajine Bavorsko. Informoval o tom Bavorský rozhlas (BR).

Podľa rovnakého zdroja bezpečnostné zložky zadržali v spomínanom okrese a v meste Mannheim paralelne počas domových prehliadok vo štvrtok dvoch mladistvých, ktorí sú podozriví z prípravy spomínaného útoku.

Ako vyplýva z údajov, ktoré zverejnila prokuratúra v Karlsruhe, na oboch nemeckých občanov vo veku 15 a 17 rokov už vydali zatykače. Ide o mladíkov, ktorí sa narodili v Nemecku a nemajú migračný pôvod. U oboch našli propagandistický materiál tzv. Islamského štátu (IS), konkrétne vlajky, ktoré naznačujú, že tu došlo k islamistickej radikalizácii. Žiadne zbrane sa pri prehliadkach nenašli.

Obaja zadržaní sú dôvodne podozriví, že sa dohovorili na spáchaní útoku, vytipovali si objekt a stanovili i podrobnosti akcie, ku ktorej malo dôjsť v priebehu dvoch mesiacov. Ďalšie podrobnosti sú sľubujú vyšetrovatelia od vyhodnotenia pevných diskov z počítačov oboch mladíkov, ako aj údajov z ich mobilných telefónov.

Hovorca prokuratúry v Karlsruhe nechcel však konkretizovať, aký objekt mal byť terčom útoku mladistvých. Pri právnom posudzovaní prípadu však môže zohrať úlohu fakt, že v oboch prípadoch jestvujú indície o psychickom ochorení mladistvých.

Spolková prokuratúra sa prípadom zatiaľ zaoberať nebude, pretože nič nenasvedčuje tomu, že by išlo o organizovanú teroristickú skupinu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať