Giuliani odmietol Trumpovu vládu, ostáva v súkromnom sektore

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rudy Giuliani a Donald Trump
Bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani (vľavo) a budúci prezident USA Donald Trump. Foto: archívne, SITA/AP

WASHINGTON 10. decembra (WebNoviny.sk) – Bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani nechce byť ďalej zaraďovaný do okruhu osôb, s ktorými sa uvažuje ako s budúcimi členmi vlády novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa.

Samotný víťaz novembrových prezidentských volieb to uviedol v piatkovom vyhlásení, kde tvrdí, že Giuliani by sa mohol „vynikajúco“ uplatniť na viacerých ministerských postoch. Namiesto toho sa však rozhodol zostať v súkromnom sektore, čo budúci šéf Bieleho domu podľa vlastných slov rešpektuje.

Republikán Giuliani, ktorý v predvolebnej kampani podporoval Trumpa, bol ešte v novembri označovaný za favorita na obsadenie postu ministra zahraničných vecí. Vzhľadom na jeho obchodné kontakty so zahraničím sa však začalo pochybovať o tom, či je naozaj vhodným kandidátom.

Fotografia

Trumpov spolupracovník Reince Priebus, ktorý sa má stať šéfom jeho kancelárie v Bielom dome, v tejto súvislosti uviedol, že tzv. prechodový tím preveroval Giulianiho, pokiaľ ide o možný konflikt záujmov, týmto testom však „prešiel bravúrne“.

Vážnym kandidátom na ministra zahraničných vecí v súčasnosti údajne Rex Tillerson, šéf koncernu Exxon Mobil, vo výbere je však naďalej i bývalý guvernér a prezidentský kandidát Mitt Romney.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TrumpMitt RomneyRex TillersonRudy Giuliani