Palmýra je opäť v rukách džihádistov, tvrdia aktivisti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Palmyra
Hrob, v ktorom sa nachádzajú telá mužov, žien a detí, odkryli v severovýchodnej časti mesta Palmýra. Foto: SITA/AP

BEJRÚT 10. decembra (WebNoviny.sk) – Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) opäť dobyla sýrske mesto Palmýra, odkiaľ jej jednotky pred deviatimi mesiacmi vyhnala sýrska vládna armáda za podpory ruského letectva. Informovali o tom v sobotu miestni aktivisti.

Podľa ich svedectiev sa v sobotu islamisti zmocnili vojenského skladu a predmestí na severe a západe mesta, pričom predtým – počas tri dni trvajúcej vojenskej operácie – dobyli viacero postavení vládnej armády, ropné polia a strategické pahorky v okolí.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sídliace v Londýne dnes informovalo, že islamisti sa dostali k mestskej nemocnici v Tadmúre – meste postavenom v blízkosti antickej Palmýry – a k strategicky položeným obilným silám. Riaditeľ SOHR Rámí Abdal Rahmán podľa spravodajskej služby BBC uviedol, že „IS dnes vstúpil do Palmýry a teraz okupuje severozápad mesta“. Dodal, že boje medzi jednotkami IS a oddielmi sýrskej vládnej armády sa odohrávajú aj v centre mesta.

Islamisti sa Palmýry zmocnili vlani v máji. Sýrska armáda mesto za pomoci náletov ruských lietadiel oslobodila v marci tohto roku. Palmýra patrila k najzachovalejším archeologickým pamiatkam v arabskom svete a je zapísaná Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Islamisti však po dobytí mesta veľkú časť pamiatok zničili s odôvodnením, že ide o modlárske objekty. Okrem toho terorizovali aj miestne obyvateľstvo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát