Počet obetí výbuchov v Istanbule vzrástol, majú podozrivých

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Istanbul sa otriasal výbuchmi, zahynuli desiatky ľudí
Medzi obeťami je až 27 príslušníkov policajných síl. Foto: SITA/AP

ISTANBUL 11. decembra (WebNoviny.sk) – Turecký minister vnútra Süleyman Soylu informoval, že dva výbuchy, ktoré sa odohrali v sobotu večer neďaleko futbalového štadióna v centre Istanbulu, si vyžiadali už 38 obetí. Medzi usmrtenými je 30 príslušníkov polície, sedem civilistov a zatiaľ jedna neznáma osoba. Ďalších 155 osôb utrpelo zranenia.

Soylu dodal, že v súvislosti s útokmi bolo zadržaných 13 podozrivých, 136 ľudí je hospitalizovaných, z toho 14 z nich sa nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Útočili na políciu

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Istanbul však tento rok zažil viacero útokov, ktoré turecké úrady pripísali buď extrémistickej organizácii Islamský štát, alebo kurdským povstalcom.

Soylu v sobotu večer pred novinármi vyhlásil, že jeden z výbuchov sa odohral priamo pred štadiónom Vodafone Arena, druhý spáchal samovražedný atentátnik v priľahlom parku. Terčom útoku boli podľa všetkého príslušníci polície, ktorí predtým na štadióne hliadkovali počas zápasu domáceho tímu Besiktasu s Bursasporom (2:1).

Turci nesmú informovať o útokoch

Predstavitelia Besiktasu odsúdili útoky a informovali, že medzi obeťami je jeden zo zamestnancov klubovej predajne ako aj člen skupiny, ktorý bol zodpovedný za bezpečnosť na štadióne. Bursaspor oznámil, že nikto z jeho fanúšikov sa nenachádza medzi zranenými a zaželal skoré uzdravenie všetkým postihnutým.

„Teroristi zaútočili na naše hrdinské policajné sily, ktoré zabezpečujú, aby naši fanúšikovia, ako i priaznivci Bursasporu boli v bezpečí. Dôrazne odsudzujeme tento podlý čin útočníkov, ktorí nikdy nedosiahnu svoj cieľ,“ citovala agentúra DPA z oficiálneho vyhlásenia klubu.

Podľa ministra zdravotníctva Recepa Akdaga šesť zranených leží na jednotke intenzívnej starostlivosti, z toho traja sú v kritickom stave. Útoky odsúdil aj prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin.

Turecká rada pre rozhlasové a televízne vysielanie – ako je v krajine v podobných prípadoch obvyklé – vydala dočasný zákaz vysielania spravodajských materiálov o výbuchoch v Istanbule, aby „sa zabránilo zverejneniu správ, ktoré môžu mať za následok strach, paniku alebo chaos, alebo poslúžiť cieľom teroristických organizácií.“

Za obete vyhlásili štátny smútok

Turecko v súvislosti s výbuchmi vyhlásilo na nedeľu štátny smútok. Nedeľňajšie nariadenie premiéra Binaliho Yildirima nariaďuje zvesiť vlajky na pol žrde na území celého Turecka i na tureckých vyslanectvách v zahraničí.

Podpredseda tureckej vlády Numan Kurtulmuš pre súkromnú spravodajskú stanicu CNN Türk povedal, že podozrenie padá na Stranu kurdských pracujúcich (PKK). Militanti z tejto v Turecku zakázanej organizácie vedú už celé desaťročia ozbrojený boj proti ankarskej vláde za nezávislý Kurdistan.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Aleksander Čeferin