Taliani majú nového premiéra, politická kríza sa skončila

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Paolo Gentiloni
Paolo Gentiloni Foto: SITA/AP

RÍM 11. decembra (WebNoviny.sk) – Taliansky prezident Sergio Mattarella v nedeľu poveril ministra zahraničných vecí Paola Gentiloniho funkciou premiéra a poveril ho zostavením novej vlády. Gentiloniho vymenovaním sa končí týždeň trvajúca politická kríza v Taliansku, ktorá vznikla po neúspechu vládou presadeného referenda o ústavnej reforme a následnej demisii premiéra Mattea Renziho.

Dezignovaný premiér Gentiloni sa teraz musí pokúsiť zostaviť novú vládu a predstaviť ju prezidentovi. Potom by noví členovia vlády mali zložiť ústavou predpísaný sľub. Nasledovať bude hlasovanie o dôvere novej vláde v oboch komorách talianskeho parlamentu.

Predpokladá sa, že táto procedúra zaberie niekoľko dní, ale nová vláda by sa mala ujať úradu do štvrtkového summitu EÚ v Bruseli, ktorý bude „debutom“ nového talianskeho premiéra na medzinárodnej scéne.

Taliansko bude na budúci rok predsedať skupine G7 združujúcej priemyselne najvyspelejšie krajiny sveta a v máji usporiada summit šéfov štátov a vlád G7 v sicílskej Taormine. Na budúci rok bude Taliansko zasadať aj v Bezpečnostnej rade OSN.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Matteo RenziPaolo GentiloniSergio Mattarella