Útoky v Istanbule spáchali Sokoli odlobodenia Kurdistanu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Istanbul
Miesto útoku pred štadiónom v Istanbule. Foto: SITA/AP

ANKARA/ISTANBUL 11. decembra (WebNoviny.sk) – Zodpovednosť za sobotňajšie bombové útoky v centre Istanbulu, ktoré si vyžiadali 38 obetí na životoch a 155 zranených, sa dnes prihlásila militantná skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu (TAK).

Turecká polícia a justícia pokračujú vo vyšetrovaní sobotňajšej tragédie. Úrad istanbulského prokurátora tak dnes nariadil zadržať v Turecku tri osoby za vyhlásenia, ktoré zverejnili na sociálnych sieťach v súvislosti so sobotňajšími výbuchmi pri futbalovom štadióne v Istanbule.

Erdogan apeloval na prísne potrestanie páchateľov útokov

Traja zadržaní sú podozriví z pokusu o schvaľovanie terorizmu alebo teroristických organizácií, legalizácie terorizmu či jeho propagovania. Okrem nich polícia zadržiava aj ďalších 13 osôb podozrivých v súvislosti s výbuchmi, ku ktorým po futbalovom zápase medzi miestnym klubom Bešiktaš a mužstvom Bursaspor.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu v Istanbule predsedal zasadnutiu vlády, ktoré bolo venované sobotňajším útokom. Prezident apeloval na prísne potrestanie páchateľov útokov. Vláda Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP), opozičné subjekty: Republikánska ľudová strana (CHP) a Strana národného hnutia (MHP), v nedeľu v parlamente prijali spoločné vyhlásenie, v ktorom odsúdili terorizmus.

Ankara i jej spojenci považujú PKK za teroristickú organizáciu

Útok v Istanbule v nedeľu odsúdila aj prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP), ktorá vo svojom vyhlásení zdôraznila, že „v domácej i zahraničnej politike Turecko musí byť príkladom alebo dokonca politickým aktérom mieru, demokracie a ľudských práv. Je dôležité, aby politika, jazyk, tón alebo činy, ktoré vyvolávajú napätie, polarizáciu, nepriateľstvo a (ozbrojené) zrážky, okamžite prestali.“

Ešte pred tým, ako sa TAK prihlásili k zodpovednosti za sobotňajšie útoky, turecký minister vnútra Süleyman Soylu v jednom zo svojich príhovorov na pohreboch obetí útoku obvinil z jeho spáchania kurdských povstalcov a ich spojencov na Západe.

Povstalci zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) útočia na turecké policajné a vojenské ciele od vlaňajšieho júla, keď skolaboval krehký mierový proces. PKK už niekoľko desaťročí bojuje za autonómiu tureckých Kurdov na juhovýchode krajiny. Odboj strany proti tureckej vláde si už vyžiadal približne 40 000 mŕtvych.

Ankara i jej spojenci považujú PKK za teroristickú organizáciu. TAK vyhlasujú, že sa odtrhli od Strany kurdských pracujúcich (PKK). Odborníci, ktorí sledujú činnosť kurdských militantov, však tvrdia, že obe skupiny si zachovávajú vzťahy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Recep Tayyip ErdoganTayyip Erdogan