Trump menoval nového ministra pre vnútornú bezpečnosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Donald Trump
Republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 12. decembra (WebNoviny.sk) – Novozvolený americký prezident Donald Trump v pondelok oznámil, že ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť povedie v jeho vláde generál vo výslužbe John Kelly. Kellyho menovanie za ministra pre vnútornú bezpečnosť sa očakávalo, ale doteraz ho Trumpov tím verejne nepotvrdil.

Ak Kellyho menovanie do funkcie potvrdí Senát, povedie rozsiahly správny aparát, ktorý bol vytvorený po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 a momentálne zamestnáva takmer 250.000 ľudí.

John Kelly v minulosti pôsobil v námornej pechote USA. Až do začiatku tohto roka bol veliteľom Južného veliteľstva ozbrojených síl Spojených štátov (USSOUTHCOM), pričom z tejto pozície dohliadal na vojenské operácie USA v Južnej a Strednej Amerike. Ešte pred touto pozíciou velil americkým silám v Iraku, kde zároveň strávil asi rok. Neskôr bol tiež poradcom dvoch amerických ministrov obrany – Roberta Gatesa a následne Leona Panettu.

Trump v predvolebnej kampani sľuboval, že zastaví ilegálnu imigráciu, postaví múr na hranici s Mexikom a nechá deportovať ľudí, ktorí sú v Spojených štátoch ilegálne. Pod ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť spadajú aj pohraničná stráž a colná správa či agentúra pre zvládanie následkov katastrof.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Donald TrumpJohn Kelly