Briti zakázali hnutie neonacistov, zaradili ich k teroristom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Maďarský neonacista
Zhromaždenie zorganizovali extrémistické organizácie Magyar Nemzeti Arcvonal, Pax Hungarica Mozgalom a Hungária Skins. Budapešť, 13. február 2016. Foto: SITA/AP

LONDÝN 12. decembra (WebNoviny.sk) – Ultrapravicové zoskupenie, konkrétne neonacistické hnutie Národná akcia, postavili vôbec po prvý raz vo Veľkej Británii mimo zákon a zaradili ho medzi teroristické subjekty, a to s platnosťou od piatka.

Britská ministerka vnútra Amber Ruddová v tejto súvislosti hovorila v Londýne o „rasistickom, antisemitskom a homofóbnom“ zoskupení. Iniciatíva proti antisemitizmu rozhodnutie privítala hovoriac o menšom signáli proti prejavom násilia.

Spomínané neonacistické hnutie sa na webe predstavuje ako príležitosť pre mladých nacionalistov nielen sa spojiť s rovnako zmýšľajúcimi osobami, ale sa aj sociálne angažovať a byť kreatívny.

V ostrovnej monarchii rastú obavy z prejavov extrémizmu sprevádzaných násilím, akým bola napríklad vlani v júni vražda poslankyne Jo Coxovej – odporkyne brexitu a ženy angažujúcej sa za utečencov. Páchateľa, v ktorého byte sa našli nacistické memorabílie, odsúdili na doživotný trest žalára.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia