Šéfka Medzinárodného menového fondu čelí súdnemu procesu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Christine Lagardeová
Šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 12. decembra (WebNoviny.sk) – V Paríži sa v pondelok popoludní začal súdny proces s bývalou francúzskou ministerkou financií Christinou Lagardovou (na snímke), ktorá je teraz šéfkou Medzinárodného menového fondu (MMF). V žalobe sa jej kladie za vinu, že svojím ľahostajným konaním zrejme prispela k sprenevere verejných prostriedkov. V prípade dokázania viny hrozí bývalej ministerke jednoročný nepodmienečný trest a pokuta 15.000 eur.

Lagardová v roku 2007 vyslovila súhlas s arbitrážou, podľa ktorej sa francúzskemu obchodníkovi Bernardovi Tapiemu vyplatilo odškodnenie 400 miliónov eur. Tapie sa dostal pred súd, lebo sa pri predaji svojich akcií nemeckému výrobcovi športových potrieb Adidasu pokladal za vydieraného vtedy štátnou bankou Credit Lyonnais.

Vysoké odškodnenie vyvolalo veľkú kritiku. Neskôr jeho výšku súdy zrušili. Súdne orgány potom pokračovali vo vyšetrovaní viacerých osôb, ktoré sa dostali do podozrenia, že spoločne spáchali trestný čin podvodu. Údajne sa zistilo prepojenie medzi Tapiem a jedným z členov arbitrážneho súdu.

Lagardová s výsledkom arbitrážneho konania súhlasila a odmietla sa proti nemu odvolať. V žalobe sa uvádza, že s rozhodnutím arbitrážneho súdu súhlasila veľmi rýchlo bez toho, aby sa dôkladne zoznámila s priebehom a výsledkom konania. Lagardová pred procesom médiám povedala, že je „pokojná a odhodlaná“. „Moji advokáti nájdu právne prostriedky, aby sa vyrovnali s touto pozoruhodnou situáciou,“ dodala.

Advokáti exministerky tvrdia, že pred týmto procesom mal súd najprv rozhodnúť, či došlo ku skutkovej podstate trestného činu sprenevery. Keďže sa ten neuskutočnil, zrejme budú žiadať odročenie procesu s Lagardovou.

MMF v stanovisku uviedol, že nejestvuje nijaký predpis, podľa ktorého by šéfka fondu musela odstúpiť z funkcie v prípade, ak by bola odsúdená súdom za spreneveru. Jej dôveryhodnosť by však bola podlomená. „V nepravdepodobnom prípade jej uznania za vinnú by musela rozhodnúť Výkonná rada MMF, ako treba postupovať ďalej“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Christine Lagardeová