Putinov kritik Navaľnyj oznámil kandidatúru na prezidenta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Alexej Navaľnyj
Alexej Navaľnyj je hlasným kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina. Foto: SITA/AP

MOSKVA 13. decembra (WebNoviny.sk) – Predstaviteľ ruskej opozície Alexej Navaľnyj v utorok oficiálne oznámil svoj zámer kandidovať v prezidentských voľbách v marci 2018. „Zúčastním sa boja o post prezidenta Ruska,“ uvádza Navaľnyj vo videonahrávke zverejnenej na svojej novej predvolebnej internetovej stránke.

Alexej Navaľnyj je hlasným kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý zatiaľ nepotvrdil, či sa v marci 2018 bude uchádzať o štvrté funkčné obdobie. Podľa očakávaní však bude kandidovať. Navaľnyj v roku 2013 kandidoval za primátora Moskvy. Hoci neuspel v súboji so súčasným prokremeľským šéfom magistrátu Sergejom Sobianinom, podarilo sa mu získať viac ako štvrtinu hlasov (27,2 percenta).

Navaľného odsúdili v roku 2013 na päť rokov väzenia podmienečne. Súd ho totiž usvedčil zo sprenevery 16 miliónov rubľov (v tom čase približne 370 000 eur), ktorej sa mal dopustiť spolu s ďalšími osobami na úkor štátneho podniku Kirovles.Samotný Navaľnyj všetky obvinenia odmietol ako politicky motivované.

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vo februári rozhodol, že Rusko v kauze Kirovles porušilo právo Navaľného na spravodlivý súdny proces a musí mu vyplatiť 56 000 eur ako odškodné a náhradu nákladov na právne konanie.

Prezídium ruského najvyššieho súdu v polovici novembra rozhodlo, že celý prípad opätovne prerokuje príslušný okresný súd v meste Kirov, a to vzhľadom na bližšie nešpecifikované nové okolnosti. Súd v Kirove tak 5. decembra opätovne otvoril súdne konanie v kauze Kirovles proti Navaľnému a jeho spoluobžalovanému Piotrovi Oficerovovi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alexej NavaľnyjVladimir Putin