Tisícky ľudí v Poľsku demonštrovali proti vláde

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Polsko
Cieľom protestov je v priebehu niekoľkých rokov po demokratických voľbách zosadiť škodlivú vládu strany Právo a spravodlivosť. Foto: SITA/AP

VARŠAVA 13. decembra (WebNoviny.sk) – Za účasti tisícok Poliakov sa dnes vo Varšave konala protivládna demonštrácia.

Išlo o súčasť celoštátnych protestov, ku ktorým vyzval Výbor na ochranu demokracie pod mottom Štrajk občanov. „Naším cieľom je v priebehu niekoľkých rokov po demokratických voľbách zosadiť škodlivú vládu strany Právo a spravodlivosť (PiS),“ vyhlásil jeden z organizátorov Radomir Szumedla.

Keďže do ulíc vyšli aj stúpenci súčasnej vlády premiérky Beaty Szydlovej, polícia zaznamenala ojedinelé verbálne konflikty medzi príslušníkmi oboch táborov. Predseda PiS, expremiér Jaroslaw Kaczynski sa v rozhlasovom interview nechal počuť, že každá opozícia má síce právo na demonštrácie, avšak vyzývať na občiansku neposlušnosť alebo podieľať sa na výtržnostiach, to je niečo iného.

Demonštrácie vo Varšave a ďalších poľských mestách namierené proti politickému kurzu súčasnej vlády sa konajú dnes vo výročný deň vyhlásenia výnimočného stavu v krajine spred 35 rokov, ktoré podľa názoru vtedajšieho poľského vedenia zabránilo sovietskej invázii do krajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jaroslaw Kaczynski