Talianska poslanecká snemovňa vyjadrila dôveru novej vláde

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vláda premiéra Paola Gentiloniho (v strede) získala dôveru poslaneckej snemovne. Foto: SITA/AP

RÍM 13. decembra (WebNoviny.sk) – Poslanecká snemovňa talianskeho parlamentu vyslovila v súlade s očakávaním dôveru vláde premiéra Paola Gentiloniho.

Gentiloniho i Renziho Demokratická strana (PD) disponuje v snemovni väčšinou.Za dôveru kabinetu hlasovalo 368 poslancov, proti 105 ich kolegov. V stredu sa očakáva hlasovanie o dôvere novej talianskej vláde na pôde Senátu, druhej z komôr talianskeho parlamentu.

Taliansky prezident Sergio Mattarella poveril v nedeľu vtedajšieho šéfa diplomacie Gentiloniho zostavením novej vlády po tom, ako minulý týždeň rezignoval doterajší premiér Matteo Renzi, pretože voliči v referende 4. decembra odmietli jeho vládou navrhovanú reformu ústavy.

Gentiloni prezentoval v pondelok vo Večnom meste zloženie celkove 66. povojnovej vlády Talianska, ktorá má 19 ministrov vrátane jedenástich členov niekdajšieho Renziho kabinetu. Všetci zložili ešte 12. decembra večer v talianskej metropole ústavou predpísanú prísahu.

Opozičné strany požadujú predčasné parlamentné voľby. Hlava štátu by však privítala, aby parlament najskôr schválil reformu volebnej legislatívy a zladil pravidlá pre voľby do Poslaneckej snemovne, respektíve Senátu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Matteo RenziPaolo GentiloniSergio Mattarella