Západ chce prímerím v Aleppe uchrániť teroristov, tvrdí Asad

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sýrsky prezident Bašár Asad
Sýrsky prezident Bašár Asad Foto: SITA/AP

DAMASK 14. decembra (WebNoviny.sk) – Sýrsky prezident Bašár Asad v stredu obvinil Západ, že sa prímerie v severosýrskom Aleppe usiluje dosiahnuť preto, aby uchránil „teroristov“. Asad to vyhlásil v rozhovore pre spravodajskú televíziu Russia Today.

Asadovo vyjadrenie prišlo v čase, keď vládne jednotky dobyli takmer celé Aleppo vrátane častí na východe mesta, ktoré donedávna kontrolovali protivládni povstalci. Sýrsky prezident v rozhovore pre ruskú televíziu vyhlásil, že cieľom prímeria je zastaviť postup vládnych síl, podporiť teroristov a uchrániť ich.

Ozbrojené zrážky pokračujú

Povstalci sa momentálne – spolu s tisícami civilistov – ocitli na malej ploche, kde sú vystavení ostreľovaniu a náletom vládnych síl. Ozbrojené zrážky v Aleppe sa v stredu obnovili napriek prímeriu, ktorého súčasťou bola aj dohoda o odsune civilistov a povstalcov z mesta.

Asad sa podľa agentúry RIA Novosti v televíznom rozhovore vyjadril aj k prekvapujúcemu obsadeniu antického púštneho mesta Palmýra jednotkami Islamského štátu (IS). Podľa jeho názoru táto operácia džihádistov mala za cieľ odpútať pozornosť od ofenzívy sýrskych vládnych síl v Aleppe, zastaviť ju a dosiahnuť, aby sa vládne jednotky presunuli do Palmýry. „Nič také nebude,“ vyhlásil Asad.

Američanov obvinil z nečinnosti

Vyslovil i predpoklad, že džihádisti, ktorí Palmýru obsadili, sa tam mohli dostať nielen z irackého Mósulu, ale aj zo sýrskych miest Rakka a Dajr az-Zaur. Podľa Asada sa na útoku na Palmýru zúčastnilo aj mnoho islamistov s kvalitatívne úplne novými zbraňami, čo podľa neho môže svedčiť o tých, ktorí ich podporujú.

Asad hovoril aj na nečinnosti amerických ozbrojených síl, ktoré podľa neho mohli „zastaviť teroristov postupujúcich na Palmýru“. Sýrsky prezident v rozhovore vyhlásil, že väčšina útočiacich džihádistov „prišla z Rakky a Dajr az-Zauru, a to buď s priamou podporou Američanov, alebo – v lepšom prípade – s ich vedomím“. „Američania tak privreli oči a umožnili Turecku, Kataru a Saudskej Arábii, aby ukončili misiu, ktorá je podporou a sponzorovaním IS,“ tvrdil v rozhovore Asad.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bašár AsadBaššár al-Asad