Pápež František reagoval na gratulácie prekvapivými slovami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pápež František I.
Pápež František povedal, že imigranti prinášajú do novej krajiny mnohé dary a nemali by sa nikdy hanbiť za svoje tradície. Foto: SITA/AP

Vatikán 15. decembra (WebNoviny.sk) – Pápež František v stredu na generálnej audiencii vo Vatikáne reagoval prekvapujúcimi slovami na množstvo gratulácií, ktoré dostáva pred blížiacim sa životným jubileom. Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi oslávi v sobotu 17. decembra 80. narodeniny.

„Ďakujem Vám za Vaše blahoželania k mojim narodeninám. Poviem Vám však čosi, čo Vás možno rozosmeje. V mojej vlasti prináša nešťastie, ak sa gratuluje priskoro, a ten, kto tak robí, je vnímaný ako ten, kto prináša nešťastie,“ povedal rodák z Argentíny.

Gratulovať môžete aj e-mailom

Reagoval tak na gratulácie veriacich, ktorí pripravili aj tortu so sviečkami v tvare číslice 80. Pápež sviečky, ako sa patrí na správneho oslávenca, sfúkol. Svätá stolica vyzvala v uplynulých dňoch veriacich z celého sveta, aby jubilantovi poslali blahoželania na niektorú z e-mailových adries vytvorených v ôsmich jazykoch.

Používatelia internetu majú na odoslanie gratulácie pápežovi na výber adresy v latinčine (PapaFranciscus80@vatican.va), taliančine (PapaFrancesco80@vatican.va), španielčine a portugalčine (PapaFrancisco80@vatican.va), angličtine (PopeFrancis80@vatican.va), francúzštine (PapeFrancois80@vatican.va), nemčine (PapstFranziskus80@vatican.va) či poľštine (PapiezFranciszek80@vatican.va). K dispozícii je aj hashtag #Pontifex80.

Slávnostný deň chce stráviť ako obvykle

Slávnostný deň chce pápež stráviť ako obvykle – len rannú omšu neodslúži vo vatikánskom Dome sv. Marty, ale v Paulínskej kaplnke Apoštolského paláca, a to spolu so všetkými kardinálmi žijúcimi v Ríme. Na zvyšok dňa má naplánovaných niekoľko schôdzok s hlavami štátov a vlád či predstaviteľmi Rímskej kúrie.

Aj keď pápež chce, aby jeho narodeninový deň bol dňom obyčajným, iste sa na verejnosti nevyhne skandovaniu „Happy Birthday“ či „Tanti auguri“ alebo sa bude prizerať spontánnej akcii v podobe argentínskeho tanga.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pápež František