Zákaz islamského centra vo Švajčiarsku nepochodil na súde

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Moslimovia
Foto: SITA/AP

ZÜRICH 14. decembra (WebNoviny.sk) – Švajčiarsky najvyšší súd v stredu zablokoval snahy o zákaz štátom podporovaného Centra pre islam a spoločnosť, ktoré je súčasťou Fribourskej univerzity. Súd totiž rozhodol, že príslušný návrh, ktorý predložila antiimigračná Švajčiarska ľudová strana (SVP), je diskriminačný.

Strana požadovala lokálne referendum o zákaze tohto centra, otvoreného začiatkom minulého roka so zámerom posilniť diskusiu o islame v radoch švajčiarskej verejnosti. Centrum spadá pod fakultu teológie a dostáva subvencie od švajčiarskeho federálneho rezortu školstva, výskumu a inovácií, píše agentúra Reuters.

Fribourský regionálny parlament v marci vyhlásil návrh SVP za neplatný, strana sa však proti tomu odvolala. Verdikt najvyššieho súdu v Lausanne však prípad uzavrel s tvrdením, že iniciatíva si protiprávne vyčlenila za predmet referenda iba jedno náboženstvo. Proti návrhu hlasovali štyria z piatich členov senátu.

Hoci inkriminované centrum neposkytuje formálnu výučbu imámov, rektorka Fribourskej univerzity Astrid Epineyová uviedla, že na hodinách a cvičeniach sa tam zúčastnilo niekoľko moslimských lídrov.

Zhruba 85 percent obyvateľstva kantónu Fribourg sú katolíci alebo protestanti; moslimovia tvoria iba zlomok populácie. V celej krajine sa z 8,3 milióna obyvateľov považujú za kresťanov dve tretiny Švajčiarov. Štát však čelí silnejúcej pozícii islamu; počet moslimov tam s príchodom imigrantov z bývalej Juhoslávie vzrástol o päť percent. V roku 2009 Švajčiari v celonárodnom referende podporili ústavný zákaz výstavby nových minaretov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia