Putin nariadil ruským jednotkám odsun povstalcov z Aleppa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zničené Aleppo
Vojnou zničené Aleppo. Foto: ilustračné, SITA/AP

MOSKVA 15. decembra (WebNoviny.sk) – Rusko oznámilo, že začalo s odsunom približne 5000 povstalcov a ich rodín z východných častí Aleppa. Ako spresnil ruský generál Valerij Gerasimov, deje sa tak v súlade s nariadením ruského prezidenta Vladimira Putina.

Podľa Gerasimova kvôli odsunu povstalcov bol vytvorený humanitárny koridor s dĺžkou 21 kilometrov, z nich šesť je na území Aleppa kontrolovanom vládnymi silami a zvyšných 15 kilometrov leží na povstaleckom území.

Povstalcov prevážajú 20 autobusmi

Povstalcov prevážajú 20 autobusmi. K dispozícii je aj desať sanitiek. Na odsun bude použitých aj asi sto áut samotných povstalcov. Ako ráno informovalo ruské Centrum pre zmierenie znepriatelených strán v Sýrii, povstalcov by mali previezť smerom na mesto Idlib. Bezpečnostné záruky im dala sýrska vláda. Sanitky budú sprevádzať vozidlá Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) pod dohľadom dôstojníkov ruského Centra pre zmierenie znepriatelených strán.

MVČK potvrdil tiež začiatok evakuácie zranených ľudí z povstalcami ovládaných enkláv. „Očakávame, že evakuovaných bude od 200 do 250 ľudí,“ uviedol nemenovaný predstaviteľ Červeného kríža pre agentúru DPA.

Rokovania posilnili dohodu o prímerí

Libanonské televízia al-Manár, ktorá je napojená na libanonské šiitské hnutie Hizballáh bojujúce v Sýrii na strane vládnych síl, informovala, že rokovania v noci na štvrtok posilnili dohodu o prímerí umožňujúcu odsun povstalcov a tisícov civilistov z obkľúčených štvrtí na východe Aleppa.

Podľa povstalcov z východnej časti Aleppa nové prímerie platí od 01.30 h miestneho času. Podľa lekárov v Aleppe, ktorých kontaktovala Europe 1, od dnešnej polnoci v Aleppe prestalo bombardovanie.

Prímerie v Aleppe malo pôvodne vstúpiť do platnosti už v stredu nadránom, pričom sa mala začať aj evakuácia civilistov a zranených z východnej časti Aleppa ovládanej povstalcami. Táto pôvodná dohoda o prímerí však stroskotala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimir Putin