V Bagdade pre kresťanov postavili vianočný stromček

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Na znak solidarity s kresťanmi v Bagdade stojí vianočný stromček
Umelý vianočný stromček je vysoký 26 metrov a nachádza sa zábavnom parku v Bagdade. Foto: SITA/AP

BAGDAD 16. decembra (WebNoviny.sk) – Na znak solidarity s kresťanmi a pri príležitosti vianočných sviatkov postavil iracký podnikateľ v Bagdade vianočný stromček, ktorý je najvyšší v irackej metropole.

Podnikateľ Jásir Saád vysvetlil, že táto iniciatíva má za cieľ „spojiť sa s našimi bratmi-kresťanmi v oslave ich sviatkov a pomôcť Iračanom zabudnúť na ich trápenie, osobitne boje o (mesto) Mósul“, o ktoré iracké vládne sily a ich spojenci bojujú s džihádistickou organizáciou Islamský štát (IS).

Umelý vianočný stromček je vysoký 26 metrov a nachádza sa zábavnom parku v Bagdade. Podnikateľ uviedol, že do realizácie svojho nápadu investoval 24.000 dolárov.

Stromček predstavuje lásku a mier

„Tento stromček predstavuje lásku a mier,“ uviedla učiteľka Saba Ismáílová, keď sa so svojimi žiakmi fotografovala pri strome. „Prajem všetkým irackým kresťanom, aby sa mohli vrátiť do Iraku a žiť normálnym a pokojným životom,“ dodala.

Početnosť kresťanskej komunity v Iraku sa neustále znižuje od Spojenými štátmi vedenej invázie v roku 2003. Kresťania boli terčom mnohých útokov islamských extrémistov a mnohí z krajiny odišli za lepšími ekonomickými príležitosťami v zahraničí.

Z Mósulu a okolia ušli tisíce kresťanov

Tisíce kresťanov ušli z Mósulu a okolitých oblastí, keď túto oblasť v lete 2014 začali obsadzovať ozbrojenci z IS, ktorí kresťanov nútili konvertovať na islam alebo platiť osobitnú daň. Mnohým kresťanom džihádisti zhabali majetok.

Keď iracké vládne jednotky znovu dobyli viaceré dediny v okolí Mósulu, niektorí kresťania sa do nich vrátili – v mnohých prípadoch však zistili, že ich domovy a kostoly boli vyplienené a zničené.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať