Za zásahy do volieb príde odplata, odkázal Obama Putinovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obama
Barack Obama v tejto súvislosti zdôraznil, že akýkoľvek zásah zahraničnej vlády do priebehu volieb v USA musí vyvolať zodpovedajúcu protireakciu. Foto: archívne, SITA/AP

WASHINNGTON 16. decembra (WebNoviny.sk) – Americký prezident Barack Obama prisľúbil odplatu za údajné zásahy ruských hackerov do prezidentských volieb v USA. Moskva tieto obvinenia rozhorčenie odmieta.

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) nedávno na základe výsledkov svojho vyšetrovania oznámila, že Rusko zasiahlo do novembrových prezidentských volieb v prospech víťazného republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa. Z republikánskeho i demokratického tábora preto zaznievajú výzvy, aby celú záležitosť preveril americký Kongres.

Obama v tejto súvislosti zdôraznil, že akýkoľvek zásah zahraničnej vlády do priebehu volieb v USA musí vyvolať zodpovedajúcu protireakciu. „Čo aj urobíme v čase a na mieste, ktoré si sami zvolíme,“ povedal prezident v rozhovore pre americkú rozhlasovú stanicu NPR.

Trump musel o ovplyvňovaní vedieť

Niektoré zo zamýšľaných protiopatrení americká strana otvorene prizná, avšak iné nie, varoval Obama a dodal: „Ale pán (ruský prezident Vladimir) Putin veľmi dobre pozná moje pocity v tejto otázke, pretože som s ním o tom priamo hovoril“. Obama by sa mal k celej záležitosti vyjadriť v nadchádzajúcich hodinách na tlačovej konferencii v Bielom dome.

Predstavitelia Bieleho domu vo štvrtok označili za „fakt“, že hackeri podporovaní Ruskom pomohli Donaldovi Trumpovi zvíťaziť nad demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou. Samotný Trump podľa nich musel o ruskom ovplyvňovaní volieb vedieť; dôkazy na podporu svojich tvrdení však nezverejnili.

Zásahy museli odobriť ruskí predstavitelia

Podľa hovorcu Bieleho domu Josha Earnesta museli zásahy do kampane pred americkými voľbami odobriť najvyšší predstavitelia Ruska. Obamov bezpečnostný poradca Ben Rhodes dokonca pripísal zodpovednosť priamo Vladimirovi Putinovi. Trumpov štáb tvrdenia o ovplyvňovaní volieb v USA zo strany Ruska odmieta.

Žiadny americký predstaviteľ však doposiaľ nespochybnil, že by Trump vo voľbách zvíťazil aj bez ruského prispenia. Neexistujú tiež indície, že by Moskva zasiahla aj do procesu spočítavania hlasov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaVladimir Putin