USA zvýšili odmenu za chytenie vodcu IS abú Bakra Baghdádího

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Abu Bakr al Baghdadi
Vodca Islamského štátu Abu Bakr al-Baghdádí. Foto: archívne, SITA/AP

WASHINGTON 16. decembra (WebNoviny.sk) – Americká vláda zvýšila odmenu za informácie, ktoré povedú k dolapeniu vodcu teroristickej skupiny Islamský štát (IS) abú Bakra Baghdádího. Oznámil to v piatok rezort diplomacie USA.

Finančná odmena vzrástla na 25 miliónov dolárov z pôvodných desiatich miliónov, ktoré Washington ponúkol prípadným informátorom už v roku 2011, keď Spojené štáty zaradili Baghdádího na zoznam hľadaných teroristov.

Dôvodom úpravy sumy je skutočnosť, že hrozba, ktorú Baghdádí predstavuje, sa „podstatne zvýšila“, tvrdí ministerstvo zahraničných vecí USA. „Pod Baghdádího vedením je IS zodpovedný za smrť tisícov civilistov na Blízkom východe vrátane brutálnych vrážd mnohých civilných rukojemníkov z Japonska, Británie a Spojených štátov,“ uviedol rezort.

Ministerstvo taktiež poukázalo na útoky chemickými zbraňami v Sýrii a Iraku, za ktorými stála táto extrémistická organizácia, čím došlo k porušeniu medzinárodných dohovorov o zákaze použitia týchto prostriedkov.

Baghdádí (45) bol vodcom irackej vetvy teroristickej siete al-Káida, neskôr oznámil vytvorenie IS a vyhlásil sa za jeho kalifa. Od marca minulého roka sa v médiách objavilo viacero správ o jeho smrti alebo zadržaní, ktoré sa nepotvrdili. Terorista v novembri zverejnil hlasovú nahrávku v súvislosti s dobýjaním irackého mesta Mósul spojeneckými silami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát