Obama: Zodpovednosť za hrôzu v Aleppe nesú Asad, Rusi a Irán

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Obama
Dosluhujúci americký prezident Barack Obama počas koncoročnej tlačovej konferencie. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 17. decembra (WebNoviny.sk) – Režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada si nemôže „vraždením preraziť cestu k legitimite“, povedal v piatok dosluhujúci americký prezident Barack Obama počas koncoročnej tlačovej konferencie. Zodpovednosť za situáciu a civilné obete v severosýrskom meste Aleppo jasne pripísal Asadovmu režimu a tiež jeho ruským aj iránskym spojencom.

„Krv je na ich rukách,“ povedal Obama na konferencii. Svet sa podľa jeho slov „zjednotil v hrôze“ z útokov na povstalcami kontrolované oblasti Aleppa. Americký prezident ďalej sýrsku vládu a jej spojencov obvinil zo zámerného „obliehania a vyhladovania nevinných civilistov“, ako aj z útokov na humanitárnych pracovníkov či zdravotníkov. Podľa jeho slov došlo v Aleppe aj k popravám civilistov a celé štvrte sa premenili na „sutiny a prach“.

Takmer šesť rokov trvajúci konflikt v Sýrii považuje Obama za jednu z vôbec najťažších úloh, akým vo svojom úrade čelil. Napriek tomu, že sa mu konflikt zastaviť nepodarilo, o zmene stratégie USA nehovoril. Dôraznejší zásah zo strany Spojených štátov v Sýrii totiž podľa neho nebol možný z viacerých dôvodov. Jedným z nich bolo, že na takýto krok nemal ako prezident podporu v Kongrese, ďalším to, že USA sa už zúčastňovala na nákladných operáciách v Iraku a Afganistane.

Sýrska opozícia zároveň podľa Obamu nebola pripravená vládnuť a Rusko s Iránom sa postavili do pozície ochrancov sýrskej vlády. Obama dodal, že Spojené štáty budú aj naďalej vyvíjať tlak na Bezpečnostnú radu OSN, aby si tak vynútili zlepšenie dodávok humanitárnej pomoci civilistom v obliehanom Aleppe a sledovať budú tiež akékoľvek potenciálne použitie chemických zbraní v celej Sýrii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama