Muž v Jemene sa odpálil medzi vojakmi, zabil ich desiatky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Útočník sa v Jemene odpálil medzi vojakmi
Foto: ilustračné, SITA/AP

SANÁ 18. decembra (WebNoviny.sk) – Najmenej 30 jemenských vojakov zahynulo a desiatky ďalších utrpeli zranenia pri nedeľňajšom útoku samovražedného atentátnika v meste Aden na juhu krajiny, informoval nemenovaný predstaviteľ miestnej bezpečnosti.

Útočník opásaný výbušninami sa odpálil v skupine vojakov, ktorí sa zhromaždili pri vojenskej základni Solban v severovýchodnej časti Adenu. K útoku sa bezprostredne neprihlásila žiadna skupina. Odohral sa viac ako týždeň po tom, čo pri podobnom útoku na rovnakom mieste zahynulo 48 ľudí. Prihlásila sa k nemu teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Aden je dočasným sídlom jemenskej vlády, ktorú podporuje Saudská Arábia. Povstalci podporovaní Iránom kontrolujú hlavné mesto Saná a ďalšie územia Jemenu. Ozbrojený konflikt medzi jemenskými vládnymi jednotkami a prevažne šiitskými povstalcami – húsíami – trvá od roku 2014. Situáciu v krajine komplikujú aj výpady IS a al-Káidy, ktoré sporadicky útočia na príslušníkov armády.

Od marca 2015 bojuje proti húsíom a silám podporujúcim jemenského exprezidenta Alího Abdalláha Sáliha vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie, ktorá stojí na strane medzinárodne uznávaného jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího. Konflikt v Jemene už pripravil o život približne 10.000 ľudí a vyvolal závažnú humanitárnu krízu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať