Exprezidenta Izraela pustia z väzenia, sedí za znásilnenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Moše Kacav
Bývalý prezident Izraela Moše Kacav. Foto: archívne, SITA/AP

TEL AVIV 18. decembra (WebNoviny.sk) – Zdiskreditovaného izraelského exprezidenta Mošeho Kacava prepustia predčasne z väzenia, kde si odpykáva sedemročný trest za znásilnenie. Kacav, ktorý absolvoval už viac než dve tretiny dĺžky odňatia slobody, bude podmienečne prepustený v priebehu týždňa, uviedli miestne médiá.

Príslušná komisia v nedeľu totiž rozhodla, že 71-ročný Kacav môže po piatich odsedených rokoch opustiť väzenské zariadenie Maasijahu. Jeho dve predchádzajúce žiadosti boli zamietnuté. Kacava odsúdili v novembri 2011 za to, že v 90. rokoch, keď bol členom kabinetu, znásilnil vládnu zamestnankyňu a sexuálne obťažoval ďalšie ženy aj neskôr, keď slúžil ako hlava štátu.

Exprezident z rokov 2000 až 2007 však trval na tom, že obvinenia voči nemu sú lživé a odmietol aj navrhovanú dohodu o priznaní viny, ktorá by mu zaručila miernejšiu obžalobu, pripomína stanica BBC. Z prezidentského úradu odstúpil krátko po tom, ako ho v roku 2007 obvinili zo zmienených trestných činov. Usvedčili ho v roku 2010 v dvoch bodoch zo znásilnenia svojej sekretárky v roku 1998, keď bol ministrom cestovného ruchu.

Kacav sa narodil v Iráne a stal sa prvým prezidentom židovského štátu pochádzajúcim z moslimskej krajiny. V roku 1977 sa ako 30-ročný stal poslancom Knesetu (parlamentu) za stranu Likud.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Moše Kacav