Rusko bude vetovať francúzsky návrh rezolúcie o Aleppe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Aleppo
Zničená budova v sýrskom meste Aleppo. Foto: Syria Civil Defense White Helmets via AP

NEW YORK 18. decembra (WebNoviny.sk) – Rusko bude v Bezpečnostnej rade OSN vetovať Francúzskom predkladanú rezolúciu, na základe ktorej by činitelia tejto medzinárodnej organizácie mohli monitorovať evakuáciu ľudí z obliehaných častí sýrskeho mesta Aleppo. Moskva namiesto toho hodlá predložiť vlastnú rezolúciu.

Oznámil to v nedeľu ruský vyslanec pri OSN Vitalij Čurkin, podľa ktorého francúzska rezolúcia neberie do úvahy prípravu potrebnú pre pracovníkov OSN na monitorovanie evakuácie a ochrany zostávajúcich obyvateľov.

Francúzi žiadajú humanitárne jednotky

„Nemáme žiadny problém s akýmkoľvek monitorovaním, ale myšlienka, že by chodili po ruinách východného Aleppa bez riadnej prípravy, je nešťastná,“ vyhlásil Čurkin.

Diplomat rozdal text ruskej rezolúcie členom BR počas stretnutia bez účasti médií, ešte pred plánovaným hlasovaním o francúzskom návrhu, informuje agentúra Reuters. Rusko vo svojom návrhu rezolúcie zároveň požaduje, aby rozmiestnenie pozorovateľov OSN musela schváliť najskôr sýrska vláda, spojenec Kremľa.

Francúzsky návrh vyzýva dosluhujúceho generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, aby bezodkladne vyslal do Aleppa humanitárne jednotky, ktoré by zabezpečovali „neutrálny dozor“ nad odsunom obyvateľstva z mesta. Francúzsko tiež požaduje monitorovanie životných podmienok civilistov a dodržiavanie ľudských práv.

Na autobusy zaútočili povstalci

Sýrske vládne autobusy dorazili v nedeľu do poslednej opozičnej enklávy v meste Aleppo a opätovne začali evakuovať ľudí, ktorí sú tam uviaznutí. Z tejto bývalej povstaleckej zóny majú odviezť 1200 ľudí výmenou za odvoz podobného počtu osôb z dvoch vládou kontrolovaných obcí Fúa a Kafarjá.

Na konvoj smerujúci z týchto obcí však krátko nato zaútočili militantní povstalci „umiernenej opozície“ a šesť autobusov podpálili, informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré cituje stanica BBC. Autobusy odvážali chorých a zranených; či si incident vyžiadal aj mŕtvych, nebolo bezprostredne jasné.

Evakuáciu civilistov, ako aj povstalcov s rodinami zabezpečilo prímerie vyjednané Ruskom a Tureckom. Vďaka tomu sa z mesta dostali tisícky osôb. V piatok sa však po obvineniach z porušovania prímeria evakuácie zastavili, čím mnoho ľudí zostalo uviaznutých bez potravín a prístrešia v nepriaznivom počasí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vitalij Čurkin
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov