V ruskom Irkutsku zomrelo na otravu alkoholom 54 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Otrava alkoholom
Foto: ilustračné, Thinkstock

MOSKVA 20. decembra (WebNoviny.sk) – Na otravu alkoholom podomácky vyrobeným z kozmetického prípravku – peny do kúpeľa – s obsahom výťažku z hlohu zomrelo v ruskom meste Irkutsk na Sibíri už 54 ľudí, informovali v utorok zdroje ruskej polície.

Radnica mesta preto zakázala predaj všetkých výrobkov s obsahom alkoholu, v ktorých sa našli stopy metylalkoholu, ako aj tých, ktorých požitie môže byť nebezpečné. Zákaz bude platiť až do ukončenie preverovania všetkých obchodov a stánkov, kde sa mohol predávať produkt, ktorý spôsobil masovú otravu, a podobné zmesi.

V nemocniciach je naďalej 28 ľudí

V nemocniciach je naďalej 28 ľudí, pričom 13 z nich je hospitalizovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti a ich stav je veľmi vážny. Väčšina otrávených sú obyvatelia sídliska Novo-Lenino, ktorí požili parfumovaný kozmetický výrobok Bojaryšnik (Hloh) s obsahom alkoholu.

Prípad sa vyšetruje v súvislosti s podozrením z výroby, skladovania a predaja tovarov a výrobkov, ktoré nezodpovedajú normám a mali za následok smrť dvoch a viac osôb. Kauzou sa zaoberá Vyšetrovací výbor Ruskej federácie. Úrady informovali o zadržaní siedmich podozrivých, z ktorých dvaja po domácky vyrobený alkohol predávali.

Obmedzili predaj bylinných tinktúr

V súvislosti s tragédiou v Rusku bieloruské ministerstvo zdravotníctva obmedzilo predaj bylinných tinktúr s obsahom alkoholu. Ako informovalo vo svojom vyhlásení, odteraz lekárne môžu predávať jednému zákazníkovi len jeden kus takéhoto tovaru, pričom platí súčasne aj to, že predaj takýchto výrobkov je v noci zakázaný úplne.

Ako spresnila agentúra RIA Novosti, obmedzenia sa týkajú tinktúr s obsahom alkoholu, ktoré sa v Bielorusku vyrábajú alebo sú tam registrované. Ide napríklad o tinktúru s výťažkom z liečivých rastlín ako hloh obyčajný, nechtík lekársky, valeriána lekárska, či srdcovník lekársky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať