Evakuácia Aleppa pokračuje, civilistov odvážajú aj z Idlibu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Otrava alkoholom
Foto: ilustračné, Thinkstock

DAMASK 19. decembra (WebNoviny.sk) – V súlade s novou dohodou medzi stranami sýrskej občianskej vojny odviezli v pondelok autobusy prvých civilistov z prevažne šiitských obcí Fúa a Kafarjá v provincii Idlib, ktoré sú obliehané protivládnymi silami. Médiá blízke sýrskej vláde uviedli, že kolóna desiatich vozidiel dorazila v ranných hodinách do mesta Aleppo.

Podľa údajov mimovládnej organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sa prvá fáza odsunu týkala približne 500 obyvateľov uvedených obcí, medzi ktorými boli deti, ako aj chorí a zranení ľudia. Ďalších ľudí majú odviezť ešte v priebehu pondelka.

Z Aleppa odišlo 65 autobusov

Zástupcovia sýrskej vlády a opozície sa dohodli na čiastočnej evakuácii obliehaných obcí Fúa a Kafarjá ako protiváhe k tomu, že Damask umožní odsun zvyšných bojovníkov a civilistov z častí východného Aleppa, ktoré zatiaľ zostali pod kontrolou povstalcov. Iránske šiitské sily podporujúce sýrsku vládu požadovali ukončenie obliehania oboch obcí.

Podľa oficiálnych sýrskych zdrojov bola evakuácia východného Aleppa obnovená ešte v nedeľu večer. Pomocou 65 autobusov odvtedy odsunuli približne 3500 ľudí z povstaleckých štvrtí do oblasti ležiacej juhozápadne od mesta.

V meste sú ešte desaťtisíce ľudí

Na východe Aleppa, ktoré vládne jednotky obliehajú už niekoľko mesiacov, sa podľa predpokladov nachádza ešte niekoľko desaťtisíc ľudí, povstalcov i civilistov. Štvrte dosiaľ ovládané povstalcami tam v uplynulých týždňoch po mohutných náletoch takmer úplne dobyl sýrsky režim za pomoci svojich spojencov Ruska a Iránu.

Ešte v piatok evakuácie uviazli po opätovnom vypuknutí bojov. Vláda v Damasku a opozícia si vtedy vzájomne pripisovali zodpovednosť. V nedeľu sa plánovaný odsun tisícov ľudí napriek predošlej dohode pozastavil, zrejme v dôsledku útoku na niektoré autobusy v susednej provincii Idlib.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia