V islamskom centre v Zürichu sa strieľalo, útočník zomrel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zurich
Polícia v Zürichu pátra po páchateľovi alebo páchateľoch útoku v islamskom centre. Foto: SITA/AP

ZÜRICH 20. decembra (WebNoviny.sk) – Ozbrojený muž vnikol v pondelok v podvečerných hodinách do islamského modlitebného centra neďaleko miestnej hlavnej železničnej stanice v Zürichu a začal strieľať na prítomných. Bilancia útoku predstavuje troch zranených vo vek 30, 35 a 56 rokov, pričom, najstarší a najmladší z trojice utrpeli ťažké a tretí poškodený stredne ťažké zranenia.

Útočník v tmavom odeve a tmavej čiapke opustil miesto činu a napriek takmer okamžitému alarmovaniu policajných zložiek sa mu podarilo ujsť. O niekoľko hodín neskôr sa pod mostom, rádovo niekoľko stoviek metrov od dejiska streľby, našlo bezduché telo. Švajčiarska polícia potvrdila, že patrí útočníkovi.

Televízia SRF citovala svedkov, podľa ktorých sa v islamskom centre zdržiava v priemere desať až 15 ľudí. Väčšinou ide o osoby z krajín Maghrebu (región v Afrike na severe Sahary, západne od rieky Níl), Somálska a Eritrey. V centre sa po 16.00 h konali modlitby. Streľba bola hlásená o 17.31 h.

Extrémistický motív nezistili

Švajčiarska polícia u páchateľa nijaký islamistický či krajne pravicový motív činu nezistila. Šéfka tamojšej kriminálnej polície Christiane Lentjesová Meiliová uviedla, že vyšetrovanie útoku i domnelého páchateľa – 24-ročného Švajčiara – pokračuje.

Nič však podľa jej slov nenasvedčuje tomu, že by čin súvisel s terorizmom a jeho páchateľ bol napojený na islamistické zoskupenia.

Strelec sa zaujímal o okultizmus

Muž sa podľa doterajších poznatkov zaujímal o okultizmus a doma mal množstvo predmetov týkajúcich sa tejto oblasti. Zatiaľ však neexistuje dôkaz, že by podstúpil psychiatrickú liečbu. Vražednú zbraň mal Švajčiar v legálnej držbe a po incidente v centre sa ňou zastrelil.

Vyšetrovanie podľa nej zároveň odhalilo, že útočník, ktorého meno polícia nezverejnila, v nedeľu v Zürichu na smrť ubodal svojho známeho.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia