Reakcie politikov na útok kamiónom v Berlíne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Útok v Berlíne, kamión sa vrútil na vianočné trhy
Na preplnené vianočné trhy v Berlíne sa v pondelok večer vrútil neosvetlený kamión. K útoku došlo okolo 20.00 h SEČ neďaleko Pamätného kostola cisára Wilhelma na námestí Breitscheidplatz v štvrti Charlottenburg. Vodič kamióna s poľskými evidenčnými číslami najprv vyšiel od rohu ulíc Kantstrasse a Budapester Strasse na chodník, potom si to namieril k vianočným trhom, kde zdemoloval niekoľko stánkov, a následne sa vrátil na Budapester Strasse, kde zostal stáť. Berlín, 19. december 2016. Foto: SITA/AP

BERLÍN 20. decembra (WebNoviny.sk) – Nemeckého spolkového prezidenta Joachima Gaucka hlboko zasiahli informácie o „strašnom dianí“ na jednom z berlínskych vianočných trhov. „Je to zlý večer pre Berlín a našu krajinu, ktorý mnou podobne ako mnohými inými veľmi otriasol,“ vyhlásil najvyšší predstaviteľ krajiny.

Gauck sa poďakoval záchranárom a príslušníkom bezpečnostných zložiek

Aj keď ešte nevieme mnoho o pozadí strašných udalostí na vianočnom trhu v hlavnom meste, „myšlienkami som s obeťami, s ich blízkymi, so všetkými ľuďmi, ktorí sa obávajú o rodinných príslušníkov alebo priateľov,“ zdôraznil Joachim Gauck, ktorý sa súčasne poďakoval za nasadenie záchranárom i príslušníkom bezpečnostných zložiek.

„Smútime za obeťami a dúfame, že sa podarí pomôcť mnohým zraneným,“ tlmočil hovorca vlády Steffen Seibert stanovisko spolkovej kancelárky Angely Merkelovej, ktorou informácia otriasla. Šéfka nemeckej spolkovej vlády, ako pripomenul, zostáva v kontakte so spolkovým ministrom vnútra Thomasom de Maizierom i prvým mužom berlínskej radnice Michaelom Müllerom.

V podobnom duchu sa vyslovili aj ďalší členovia spolkovej vlády vrátane šéfa diplomacie Franka-Waltera Steinmeiera, či ministrov vnútra a obrany, Thomasa de Maiziera a Ursuly von der Leyenovej.

Obrazom: Útok v Berlíne, kamión sa vrútil na vianočné trhy

Trump pripísal útok Islamskému štátu

Novozvolený americký prezident Donald Trump „desivý teroristický útok“ odsúdil. Zodpovednosť za útok pripísal extrémistom z takzvaného Islamského štátu (IS) a iných islamistických zoskupení, ktorí podľa neho „neustále masakrujú kresťanov…, čo je súčasťou ich globálneho džihádu“.

Francúzsky prezident Francois Hollande vyjadril solidaritu a spoluúčasť nemeckým občanom. „Francúzi zdieľajú smútok Nemcov v súvislosti s touto tragédiou, ktorá zasiahla celú Európu,“ uvádza sa v prvej reakcii Elyzejského paláca.

Predseda francúzskej vlády Bernard Cazeneuve zverejnil prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí slogan Celé Francúzsko je na strane Nemecka, a to v nemeckom jazyku.

Holandsko ponúka Nemecku pomoc

Útok v Berlíne vyvolal aj reakcie vysokých ústavných činiteľov Poľska a Holandska, ako aj ostré odsúdenie zo strany gréckeho ministerstva zahraničných vecí.

Poľský prezident Andrzej Duda prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí vyzval všetkých, ktorí tak môžu učiniť, aby sa modlili za uzdravenie zranených a duše zosnulých píšuc o tragédii v Berlíne.

Holandský premiér Mark Rutte na sociálnej sieti napísal, že jeho krajina smúti podobne ako Berlín nad mnohými vyhasnutými životmi a zranenými. „Myslíme na každého, kto dnes večer márne čaká na návrat milovanej osoby domov. V mene Holandska som svojej nemeckej kolegyni Angele Merkelovej vyjadril sústrasť a ponúkol pomoc, kde to len ide,“ uviedol ešte v pondelok v neskorých večerných hodinách predseda holandskej vlády.

Grécke ministerstvo zahraničných vecí reagovalo so zdesením na správy z Berlína a ostro odsúdilo zločinecký útok. „Naše myšlienky sú pri pozostalých po obetiach,“ konštatovalo vo vyhlásení zverejnenom v gréckom i nemeckom jazyku.

Sústrasť a podporu Nemcom vyjadrili aj Putin a Obama

Americký prezident Barack Obama uistil nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, že Spojené štáty podporia Nemecko pri vyšetrovaní pozadia pondelkového útoku kamiónom na vianočných trhoch v Berlíne.

Obama v utorok ráno zatelefonoval Merkelovej a vyjadril jej úprimnú sústrasť. Požiadal ju, aby pozostalým obetí tlmočila jeho súcit. Zraneným zaželal skoré uzdravenie. Informoval o tom hovorca vlády Steffen Seibert

Ruský prezident Vladimir Putin označil tento útok za zločin. Tento čin proti pokojným obyvateľom je krutý a cynický, píše sa v telegrame ruského lídra adresovanom spolkovému prezidentovi Joachimovi Gauckovi a kancelárke Merkelovej.

Ruská hlava štátu vyjadrila príbuzným 12 obetí masakry sústrasť, uviedol Kremeľ. Zraneným poprial Putin skoré uzdravenie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrzej DudaBarack ObamaDonald TrumpFrançois HollandeJoachim GauckMark RutteVladimir Putin