Obama hromadne udeľoval milosti a skrátil tresty odsúdeným

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Prezident Barack Obama
Americký prezident Barack Obama. Foto: archívne, SITA/AP

HONOLULU 20. decembra (WebNoviny.sk) – Americký prezident Barack Obama udelil milosť 78 ľuďom a tresty skrátil 153 ďalším odsúdeným za federálne trestné činy. Oznámil to v pondelok Biely dom s tým, že ide o najväčší počet individuálnych milostí udelených ktorýmkoľvek prezidentom USA v jeden deň.

Obama udeľuje milosti vo svojich posledných mesiacoch vo funkcii v rýchlom tempe, ale prioritne uprednostňuje skrátenie trestov odsúdeným za drogové trestné činy pred ich omilostením. Udelenie milosti znamená odpustenie zločinu a odstraňuje obmedzenia na právo voliť, zastávať štátnu či komunálnu funkciu alebo byť členom súdnej poroty. Milosť tiež zmierňuje stigmu vyplývajúcu z odsúdenia.

V pondelok boli vydané milosti za široký rad trestných činov, napríklad za prechovávanie falšovaných peňazí, neoprávnené vlastnenie strelnej zbrane a neúmyselné zabitie. Jedným z tých, ktorí dostali milosť, bol muž prepustený v roku 1990 z armády za správanie nevhodné pre vojaka – krádež v obchode.

Obamov poradca v Bielom dome Neil Eggleston povedal, že prezident od začiatku výkonu svojej funkcie udelil milosť spolu 148 ľuďom. Tresty skrátil 1176 ľuďom, z toho 395 odpykávajúcim si doživotné tresty.

Podľa Egglestonových slov je prípad každého jedného človeka, ktorému bol trest prepáčený alebo zmiernený, jedinečný – jedno však majú spoločné: po odsúdení viedli produktívny život, rešpektovali zákony a zmysluplne prispievali spoločnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama