Pred ambasádou USA v Ankare sa strieľalo, útočníka zadržali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Turecko
Foto: SITA/AP

ANKARA 20. decembra (WebNoviny.sk) – Turecká polícia v utorok zadržala muža, ktorý niekoľkokrát vystrelil pred americkou ambasádou v Ankare. Stalo sa to len niekoľko hodín po tom, ako bol pri útoku zastrelený ruský veľvyslanec v Turecku. Muž vytiahol spod kabáta pušku a kým zakročila ochranka ambasády a premohla ho, vystrelil asi osemkrát do vzduchu.

Pri incidente nebol nikto zranený. Došlo k nemu niekoľko hodín nato, ako turecký policajt, ktorý podľa všetkého odsudzoval vojenskú úlohu Ruska v Sýrii, smrteľne postrelil ruského veľvyslanca Andreja Karlova na vernisáži výstavy fotografií v Centre moderného umenia v Ankare. Americká ambasáda uviedla, že jej misie v Ankare, Instanbule a v juhotureckom meste Adana „budú dnes pre normálnu činnosť zatvorené“.

Americká ambasáda sa nachádza cez ulicu priamo oproti Centru moderného umenia, kde došlo k útoku na veľvyslanca. Podľa agentúry AP zatiaľ nie je jasné, či spolu oba incidenty súvisia. Predstavitelia Turecka a Ruska označili útok v ankarskom kultúrnom stánku za pokus narušiť snahy o obnovenie vzťahov medzi ich krajinami, ktoré podporili opačné strany v sýrskej občianskej vojne.

Podľa tureckej tlačovej agentúry Anadolu zadržala polícia doteraz šesť ľudí. Sú to rodičia útočníka – 22-ročného Mevlüta Merta Altintaša -, jeho sestra, dvaja ďalší príbuzní a jeho spolubývajúci v Ankare. Útočník bol členom jednotky ankarskej poriadkovej polície. Po útoku na veľvyslanca ho policajti pri prestrelke zastrelili.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať