K útoku v Berlíne sa prihlásil Islamský štát, páchateľ uniká

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Útok v Berlíne, kamión sa vrútil na vianočné trhy
Na preplnené vianočné trhy v Berlíne sa v pondelok večer vrútil neosvetlený kamión. K útoku došlo okolo 20.00 h SEČ neďaleko Pamätného kostola cisára Wilhelma na námestí Breitscheidplatz v štvrti Charlottenburg. Vodič kamióna s poľskými evidenčnými číslami najprv vyšiel od rohu ulíc Kantstrasse a Budapester Strasse na chodník, potom si to namieril k vianočným trhom, kde zdemoloval niekoľko stánkov, a následne sa vrátil na Budapester Strasse, kde zostal stáť. Berlín, 19. december 2016. Foto: SITA/AP

BERLÍN/ISTANBUL 20. decembra (WebNoviny.sk) – K pondelňajšiemu teroristickému útoku na vianočné trhy v Berlíne sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Oznámila to v utorok tlačová agentúra Amák napojená na IS s tým, že čin vykonal bojovník Islamského štátu. „Osoba, ktorá vykonala útok kamiónom v Berlíne, je vojak Islamského štátu a útok vykonal v reakcii na výzvy zamerať sa na občanov križiackej koalície,“ uviedla agentúra Amák.

Jej správa však neobsahuje ďalšie údaje o útoku alebo jeho páchateľovi. Podľa nemeckého týždenníka Der Spiegel to naznačuje, že masaker v Berlíne nebol koordinovaný s vedením IS v Iraku a v Sýrii. Ak by sa potvrdilo, že čin v Berlíne zorganizoval IS, bol by to najväčší islamistický útok v Nemecku od roku 2011, keď kosovský Albánec Arid Uka, sympatizujúci so salafistami, zastrelil na letisku vo Frankfurte nad Mohanom dvoch amerických vojakov.

Zatkli nesprávneho

Za volantom kamióna mal počas útoku sedieť muž, ktorého polícia zadržala na základe svedeckej výpovede. Zadržaného neskôr identifikovali ako 23-ročného Pakistanca Navida B., ten však účasť na útoku od začiatku popieral.

Polícia ho napokon pre nedostatok dôkazov prepustila. Podrobnosti okolo údajného páchateľa vyšetrovatelia preskúmali a sú podľa nich správne. „Skutočný vinník je stále ozbrojený a na slobode a môže napáchať nové škody,“ odzneli pokyny pre príslušníkov policajných zložiek a špeciálne jednotky nasadené v nemeckom hlavnom meste.

Obrazom: Útok v Berlíne, kamión sa vrútil na vianočné trhy

Dvasaťtriročný mladík Navid B. mal prísť do Nemecka tzv. balkánskou migračnou trasou. S odvolaním sa na informácie získané z bezpečnostných kruhov to napísala agentúra DPA. Totožnosť podozrivého zverejnil tiež nemecký denník Die Welt. Denníky Bild a Welt uvádzajú, že pochádza z Pakistanu.

Zásah na bývalom berlínskom letisku Tempelhof

Navid B. sa údajne narodil 1. januára 1993 v pakistanskom meste Turbat, píše Die Welt. Cez hraničný priechod v Bavorsku mal na územie Nemecka vstúpiť 11. februára tohto roka. Polícia ho zatiaľ ako podozrivého islamistu neevidovala. Denník Bild však píše, že sa o ňom vedelo pre menej závažné trestné činy ako o drobnom kriminálnikovi. O aké „malé delikty“ malo ísť, nie je bezprostredne známe.

DPA ďalej píše, že muž sa zdržiaval v utečeneckej ubytovni na bývalom berlínskom letisku Tempelhof. V jeho areáli sa nachádza najväčší tábor pre utečencov v Berlíne. Tento areál v utorok nadránom prehľadali špeciálne jednotky nemeckej polície SEK.

Polícia vypočula štyroch mladíkov z hangára č. 6, nikoho však nezadržala, povedal hovorca úradu pre utečenecké záležitosti Sascha Langenbach. Na operácii, ktorá sa začala v utorok o 03.00 h nadránom, sa zúčastnilo približne 250 policajtov. Počet nasadených príslušníkov následne znížili. Operácia mala pokojný priebeh. Zásah sa skončil približne o 08.00 h.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia