Kontroverzná americká základňa na Okinave dostala zelenú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Okinava
Prítomnosť Američanov na Okinave je predmetom dlhodobých sporov. Foto: archívne, SITA/AP

TOKIO 20. decembra (WebNoviny.sk) – Japonský najvyšší súd v utorok rozhodol v prospech vlády v súdnom spore, v ktorom v zásade podporil obnovenie výstavby kontroverznej americkej vojenskej základne na ostrove Okinava. Oznámili to japonské médiá.

Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie nižšieho súdu

Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie nižšieho súdu proti okinavskému guvernérovi Takešimu Onagovi, ktorý protestoval proti výstavbe novej základne v environmentálne citlivej oblasti ostrova.

Rozhodnutie prijal týždeň po havárii amerického vojenského lietadla Osprey počas pristátia pri meste Nago. Päťčlennú posádku sa podarilo zachrániť. Havária opätovne vyvolala hnev obyvateľstva nad americkou vojenskou prítomnosťou na ostrove.

Americká armáda sa v pondelok rozhodla obnoviť lety svojich viacúčelových konvertoplánov Osprey – napriek dôraznej požiadavke Okinavy, aby tieto hybridy vrtuľníka a turbovrtuľového lietadla nepoužívala.

Základňa leží v husto obývanej časti ostrova

V júli japonská vláda podala na súd žalobu, pretože okinavský guvernér Onaga zrušil súhlas svojho predchodcu vo funkcii s výstavbou novej americkej základne na ostrove. Súčasná letecká základňa amerických síl Futenma sa nachádza v husto obývanej časti ostrova.

Onaga získal v guvernérskych voľbách v roku 2014 drvivé víťazstvo vďaka predvolebnej kampani, v ktorej bojoval proti americkej vojenskej prítomnosti na ostrove.

Tokio a Washington sa v roku 1996 dohodli na uzavretí súčasnej vojenskej základne Futenma a presune operácií na novú základňu v Nagu, ale ostrý odpor miestnej opozície jej výstavbe takmer 20 rokov bránil. Americké vojenské zariadenia obsadili takmer 20 percent územia ostrova Okinava, ktorý leží 1600 kilometrov juhozápadne od Tokia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia